Feyenoord kan voorlopig achterover leunen dankzij eenvoudige zege op Fortuna

26-02-2023 14:08 Laatste update: 14:08

Feyenoord heeft zondagmiddag gemakkelijk gewonnen op bezoek bij Fortuna Sittard: 2-4. De Rotterdammers hadden aan een helft genoeg om het verschil te maken. De koppositie in de Eredivisie werd daarmee verstevigd.

Arne Slot completeerde met het ontbreken van Quinten Timber het middenveld door Javairô Dilrosun 'op tien' te zetten. Daardoor was op de flanken plek voor Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi.

De wedstrijd in Sittard kwam al vroeg op gang. Na enkele minuten leek Fortuna op voorsprong te komen door een doelpunt van Burak Yilmaz. De Turkse topschutter stond echter buitenspel en zag zijn doelpunt afgekeurd worden.

In de tiende minuut lag de bal aan de andere kant van het veld in het net. Ximo Navarro werkte de bal in zijn eigen doel waardoor de Rotterdammers op een 1-0 voorsprong kwamen. De thuisploeg kreeg slechts enkele minuten later weer een grote kans op de gelijkmaker. Yilmaz kreeg het van dichtbij niet voor elkaar om de bal in een leeg doel te koppen. Desondanks was het Feyenoord dat de voorsprong verdiend verdubbelde. Mats Wieffer lanceerde een raket naar de linkerbovenhoek en maakte daarmee op schitterende wijze zijn eerste Eredivisie-treffer. Na het doelpunt ging het tempo wat omlaag, maar vlak voor rust viel ook de 0-3. Jahanbakhsh pikte een te korte terugspeelbal van Arianit Ferati op en gaf voor op Santiago Giménez, die in een leeg doel kon binnenschuiven.

Zo was er in de eerste helft geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Slot, maar kantelde dat beeld in het begin van de tweede. George Cox stoomde op aan de linkerkant en raakte de paal, maar in de daaropvolgende rebound was Deroy Duarte wel trefzeker voor de 1-3. Feyenoord raakte niet in paniek en vergrootte om en nabij de zestigste minuut de marge weer tot drie. Invaller Igor Paixão tekende via een van richting veranderd schot ietwat fortuinlijk voor de 1-4. Tien minuten voor tijd kopte Dimitris Siovas na een corner vogelvrij de 2-4 binnen, al was dat meer voor de statistieken. Een enorme opsteker voor Feyenoord was bovendien de invalbeurt van Gernot Trauner, die na weken van blessureleed weer terugkeerde bij de wedstrijdselectie.

Zodoende verstevigt de stadionclub haar koppositie in de Eredivisie en kan het rustig afwachten wat de concurrentie later op de zondag doet. Ajax, dat nu op zes punten achterstand staat, komt om 14.30 uur in actie tegen Vitesse. Om 16.45 uur staat de kraker tussen PSV en FC Twente op het programma.