Nieuws

KNVB-topman De Jong stuurt brief naar FIFA: 'Mensenrechten hoger op de agenda'

KNVB-topman De Jong stuurt brief naar FIFA: 'Mensenrechten hoger op de agenda'

27-11-2022 13:34 Laatste update: 13:42

KNVB-topman Gijs de Jong stelt dat de mensenrechten hoger op de agenda moet komen te staan bij de FIFA. Hierover heeft de bestuurder een brief gestuurd naar de Wereldvoetbalbond. Daarnaast gaat de KNVB niet stemmen op een WK in Saudi-Arabië.

Het WK in Qatar brengt de nodig controverse met zich mee. De Jong heeft tegenover de Oranjewinter aangegeven dat hij een brief heeft gestuurd naar de FIFA om twee belangrijke onderwerpen aan te kaarten. "Punt één is dat de mensenrechten hoger op de agenda moeten. Punt twee is dat de relatie met Europa beter moet en dat de FIFA zijn afspraken nakomt. Ik denk dat daar de focus op moet komen te liggen en daarin gaan we ook druk zetten richting de aankomende verkiezingen."

Voor de nieuwe WK verkiezing heeft Saudi-Arabië zich kandidaat gesteld. Met de mensenrechten in dat land wordt ook niet altijd even zorgvuldig omgegaan. "Nederland gaat daar in ieder geval niet op stemmen. Mocht het WK toch daar gehouden worden dan lijkt het mij dat het alleen kan als de mensenrechten daar ook hoger in het vaandel komen. Daar moeten betere arbeidsomstandigheden komen, meer gelijkenissen tussen mannen en vrouwen en betere posities voor de LHBTQ+ gemeenschap."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!