Interview

Het elftal ging als een tierelier: ze geven alles voor Ten Hag en United

"Het elftal ging als een tierelier: ze geven alles voor Ten Hag en United"

12-09-2022 17:00 Laatste update: 13-09-2022 08:45
Author profile picture

Tom Dieleman

Erik ten Hag lijkt Manchester United na een moeizame seizoenstart op de rit gekregen. Freek Jansen, hoofdredacteur bij Voetbal International, kent de Nederlandse manager door en door. De journalist toont zich in The King of Manchester-podcast van VoetbalNieuws onder de indruk van het werk dat Ten Hag tot nu toe heeft geleverd. Volgens Jansen neemt de voormalig Ajax-trainer wel een risico met zijn aankoopbeleid.

Hoe vind je dat Ten Hag het tot nu toe doet bij United?

"Hij doet het heel goed", zegt Jansen bij The King of Manchester. "Het is een gigantische job, dat is een understatement. Het is natuurlijk wel een gigantische uitdaging wat hij daar allemaal treft. Ik heb hem 4,5 jaar lang van dichtbij gevolgd, veel gesproken bij Ajax en dat doe ik nog altijd. Ik heb regelmatig contact met hem. Ik volg Ten Hag dan ook met extra aandacht. Het is heel bijzonder om dit te zien. Als je erbij nadenkt wat hij bij Ajax teweeggebracht en bereikt heeft en dat nu bij misschien wel de moeilijkste club ter wereld kan doen. De verwachtingen zijn gigantisch. Het is in de afgelopen jaren tot een waar trainerskerkhof geworden. Dat hij het nu weer langzaam de goede kant op krijgt, vind ik heel tof om te zien."

Freek Jansen

Freek Jansen is hoofdredacteur bij Voetbal International

Gaat Ten Hag in Engeland anders om met de pers dan hij in Nederland deed?

"Ik vind van niet. Ik was bij zijn eerste persconferentie toen hij gepresenteerd werd op Old Trafford. Het is dezelfde trainer en persoon die ik uit Nederland ken. Alles bij Ajax was Utrecht maal tien en nu is alles bij Manchester United Ajax maal honderd. Alles ligt onder een vergrootglas. Bij een wereldclub als United heeft iedereen ook wereldwijd een mening. Het doet niet veel aan zijn houding, maar toch doet het wel iets. Ik vind dat hij dicht bij zichzelf blijft."

De nieuwe aflevering van The King of Manchester-podcast is nu te beluisteren. Aan het woord komt Freek Jansen en Piet de Visser. De meesterscout doet een onthulling over Antony.

Wat vind je van het aankoopbeleid van Ten Hag?

"Hij neemt daar risico mee. Ik vind tegelijkertijd het hele beleid van United een groot risico. Dat slaat helemaal nergens op. Als je zo'n grote club bent met zo'n roemrijke historie en zoveel kapitaal hebt wat je kan uitgeven... Ze hebben een normaal scoutingsteam, maar daar wordt geen gebruik van gemaakt. Dan krijg je dus weer dat deze manager de spelers haalt die hij kent. Zijn voorgangers deden dat ook. Ik denk dat dat structureel het manco van de hele club is. Je weet bij Ten Hag dat hij spelers kiest waar hij gewerkt heeft. Hij heeft er een gevoel bij. Hij kent hen en dat zorgt voor een bepaalde voorkeur. Dat zie je met Martínez, Malacia en Antony. Het is een risico. Blijkbaar hadden ze bij United geen alternatieven. De situatie is zo dat het altijd die kant op gaat bij United. Dat is merkwaardig."

Hoe staat United er nu voor?

"Het is apart om te zien. Hij had natuurlijk eerst twee verschrikkelijke ketsers. Alles ging fout en er werd al hardop gesproken hoe lang Ten Hag er zou zitten. Nu heeft hij vier keer op rij gewonnen en niet zomaar wedstrijdjes. Hij doet het heel realistisch, op een manier waarop hij zo snel mogelijk punten kan pakken. Hij heeft nog wel tijd nodig om het spel naar zijn hand te zetten. Hij moet nog wennen aan alles en iedereen, maar tegelijkertijd ook presteren."

Heeft Ten Hag het goed gedaan als hij dit seizoen in de top-vier eindigt?

"Guardiola haalde in zijn eerste seizoen bij City op de slotdag op doelsaldo de Champions League-voorronde. Klopp werd in zijn eerste seizoen achtste en haalde niet eens Europees voetbal. United is nog een grotere klus. Daar moet bijna alles gereset worden. Als het hem lukt om bij de eerste vier te eindigen, heeft hij het uitstekend gedaan."

Guardiola en Klopp

Wat vond je het opvallendste moment tot nu toe?

"De thuiswedstrijd van Liverpool. Er stond gigantische druk op. Je merkt dat de sfeer eerder was of het 0-2 of 0-3 zou worden. United zou kansloos zijn. Die wedstrijd was een belangrijk moment. Je zag dat het elftal ging als een tierelier. Ze gaven alles voor zichzelf, de club en Ten Hag. Dat was een kenmerkend moment voor het United tot nu toe."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!