Nieuws

Van Gaal verklaart Oranje-wissels: 'Die kwaal moeten we genezen'

Van Gaal verklaart Oranje-wissels: 'Die kwaal moeten we genezen'

15-11-2021 16:40

Louis van Gaal heeft zijn veelbesproken wissels in het WK-kwalificatieduel tussen Montenegro en Nederland nader toegelicht. De bondscoach vertelt dat hij de balans in het elftal wilde herstellen, maar hij kreeg ook te maken met pijntjes.

Teun Koopmeiners verving na 66 minuten de niet geheel fitte Georginio Wijnaldum. "Ik ben van één 'zes' naar twee 'zessen' gegaan, ik weet niet of jullie dat ook gezien hebben? Met Koopmeiners en Frenkie de Jong", zegt Van Gaal op de persconferentie. Volgens de bondscoach zocht hij de balans tussen creatieve en taakbewuste spelers. "Tegen Montenegro was die balans helemaal kwijt, de ruimtes waren veel te groot. Die kwaal moeten we genezen."

Daarnaast wilde Van Gaal een 'signaal' geven naar zijn team. "Dat we wat compacter moesten spelen en meer mensen achter de bal moesten hebben. Alleen, toen vroeg Frenkie de Jong om een wissel..." De middenvelder van FC Barcelona werd twaalf minuten voor tijd afgelost door Ryan Gravenberch. "Gravenberch moet ik ook in zijn kracht zetten, om goed te laten spelen. Dus toen ging ik terug naar het oude systeem, met één zes. Ja, daar kan het ook aan gelegen hebben."

Van Gaal had Marten de Roon achteraf gezien goed kunnen gebruiken, maar die zat op de tribune. "Met Teun Koopmeiners had ik al een verdedigende middenvelder. Ik kan niet meer dan 23 spelers selecteren. Op de nummer zes-positie staan bij mij drie middenvelders: Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Marten de Roon. Als ik van tevoren had geweten wie er allemaal geblesseerd uit waren gegaan, had ik hem misschien niet op de tribune gezet."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!