Nieuws

Henderson staat voor beslissing: met welk rugnummer gaat hij spelen voor Ajax?

Henderson staat voor beslissing: met welk rugnummer gaat hij spelen voor Ajax?

18 januari - 09:00 Laatste update: 09:00

Jordan Henderson is rond met Ajax en zal spoedig gepresenteerd worden als nieuwe aanwinst van de Amsterdammers. De Engelsman moet alleen nog een medische keuring doorstaan. Echter komt hij dan wel voor een vraagstuk, want met welk rugnummer gaat hij spelen? VoetbalNieuws legt je de mogelijkheden uit.

Mogelijke problemen

Jordan Henderson draagt het liefst twee verschillende rugnummers. Echter heeft de 33-jarige middenvelder een probleem. In zijn twaalf seizoenen bij Liverpool, waar Henderson zijn grootste successen boekte, droeg hij een nummer dat niet beschikbaar is bij Ajax. De Amsterdammers hebben namelijk twee verschillende rugnummers die nooit meer worden gedragen. Dat is het legendarische nummer veertien shirt, gedragen door Johan Cruijff, en shirtnummer 34, als eerbetoon aan Abdelhak Nouri. In zijn tijd voor The Reds maakte Henderson ook het shirtnummer veertien iconisch, maar dat zou hij dus niet kunnen dragen wanneer hij wordt gepresenteerd.

Jordan Henderson droeg bij Liverpool nummer veertien.
Jordan Henderson droeg bij Liverpool nummer veertien.

Dan is er nog het rugnummer dat hij het meest recent heeft gedragen. In Saudi-Arabië speelde Henderson namelijk ook niet met nummer veertien op zijn shirt. Bij Al-Ettifaq droeg hij namelijk nummer tien. Echter is dat rugnummer binnen de selectie van Ajax al vergeven. In de geschiedenis van de Amsterdamse club speelden slechts drie spelers met Engelse roots, en één daarvan is ook de bezitter van rugnummer tien. Chuba Akpom kwam in de transferzomer over van Middlesbrough voor iets meer dan twaalf miljoen, en hij is de nummer tien van het huidige Ajax.

Terug naar de roots?

Dan is er nog de mogelijkheid dat Henderson verder teruggaat in de tijd. Aan het begin van zijn carrière speelde hij namelijk niet meteen voor Liverpool. De 33-jarige begon zijn voetballoopbaan in Engeland bij Coventry City. Daarna volgden twee jaar bij Sunderland AFC. Bij The Sky Blues begon hij met rugnummer achttien. Laat dat nou ook een nummer zijn wat al in het bezit is van een andere Ajacied, namelijk Jakov Medić. Bij Sunderland stapte Henderson al snel over naar nummer tien, toch begon hij bij The Black Cats met rugnummer zestien. Heel lang bleef dat nummer beschikbaar binnen de selectie, maar op een van de laatste dagen van het transferwindow maakte Sivert Mannsverk toch nog de overstap. De Noor speelde mee in één Eredivisie-wedstrijd en droeg daarin rugnummer zestien.

Welke andere rugnummers kan hij nog kiezen?

Doordat Henderson pas in januari aansluit bij Ajax, kan hij slechts kiezen uit de nummers die over zijn. Hij zal in Amsterdam dus gaan spelen met een rugnummer dat niet eerder op zijn shirt heeft gestaan. De 33-jarige Engelsman is binnengehaald als nummer 'zes', en laat dat nou ook nog een van de nummers zijn die nog beschikbaar is. Verder zou Henderson bijvoorbeeld ook nog kunnen kiezen uit vijf, twaalf, vijftien of negentien. Mocht Henderson kiezen voor rugnummer zes, dan wordt hij de opvolger van Davy Klaassen. Van 2020 tot zijn laatste transfer was hij de drager van dat rugnummer. Andere spelers met rugnummer zes voor Ajax deze eeuw waren: Donny van de Beek, Riechedly Bazoer, Mike van der Hoorn, Eyong Enoh, Rasmus Lindgren, Samuel Kuffour, Hedwiges Maduro, Tomas Galasek, Aron Winter en Hatem Trabelsi.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!