PSV speelt gelijk tegen Arsenal en kan met opgeheven hoofd naar knock-outfase CL

12-12-2023 20:40

PSV heeft de groepsfase van de Champions League afgesloten met een gelijkspel tegen Arsenal. De Eindhovenaren waren voorafgaand aan de wedstrijd al geplaatst voor de knock-outfase en speelden zodoende een duel om des keizers baard tegen de groepswinnaar. In het Philips Stadion werd het uiteindelijk 1-1.

Peter Bosz stuurde een flink gewijzigde basiself het veld in. Zo begon Patrick van Aanholt op het middenveld, stonden Yorbe Vertessen en Ricardo Pepi voorin en maakten Mauro Júnior en Armando Obispo weer eens hun opwachting in de defensie. Sterkhouders als Luuk de Jong, Hirving Lozano, Joey Veerman, Jerdy Schouten, Sergiño Dest en Olivier Boscagli namen dus allemaal plaats op de bank. Datzelfde gold overigens voor de sterren van Arsenal. Ook Declan Rice, Martin Ødegaard en Bukayo Saka werden door Mikel Arteta gespaard.

Het halve B-elftal van PSV kreeg enorme kansen in de openingsfase. Pepi schoot de bal na een kwartier voor een nagenoeg leeg doel over en Vertessen kopte op de paal. Vlak voor rust trad daarom een aloude voetbalwet in werking voor PSV; als wij hem niet maken, dan zij. Eddie Nketiah plaatste de bal na een uitstekende uitgespeelde aanval laag achter Walter Benítez, waardoor Arsenal met een 0-1 voorsprong de rust in ging. Even leek PSV nog een strafschop te krijgen, maar de bal die op hand van Mohamed Elneny kwam was voor de scheidsrechter niet genoeg om de bal op de stip te leggen.

Lang kon Arsenal overigens niet van de voorsprong genieten, want het antwoord van de Eindhovenaren was er snel. In de vijftigste minuut krulde Vertessen op aangeven van Pepi raak in de verrehoek, waardoor het weer 1-1 stond.

In het verdere restant van de tweede helft ontstonden er weinig kansen over en weer, maar leek Arsenal alsnog een late voorsprong te pakken. Jakub Kiwior kopte de bal na een vrije trap van Ødegaard in het doel, maar tegelijkertijd stond Gabriel hinderlijk buitenspel. Doordat er verder eigenlijk om spek en bonen werd gespeeld, had Bosz nog de kans om spelers extra speeltijd te geven. Zo mochten Dest, Guus Til, Isaac Babadi en Fredrik Oppegård nog invallen.

Zij brachten geen verandering meer in de 1-1 tussenstand, wat zodoende ook de eindstand werd. PSV sluit de groepsfase af met negen punten uit zes duels. Arsenal behaalde er dertien. Komende maandag gaan beide ploegen de koker in als de loting voor de achtste finales wordt verricht.

Bekijk of beluister de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Michael Dingsdag over topploeg Feyenoord en FC Volendam, de revelaties van Ajax en de recordjacht van PSV.