Nieuws

Koeman gelooft in 'oude' speelwijze Oranje: 'Zij wilden terug naar hoe het was'

Koeman gelooft in 'oude' speelwijze Oranje: 'Zij wilden terug naar hoe het was'

03-06-2023 07:23

Ronald Koeman is ervan overtuigd dat Oranje succes kan behalen in het 'oude' systeem. De bondscoach liet al in de eerste interlandperiode sinds zijn tweede ambtstermijn zien dat hij is afgestapt van het 1-5-3-2 systeem van voormalig bondscoach Louis van Gaal.

Vanaf de periode dat Van Gaal in september 2021 instapt tot aan de verloren kwartfinale tegen Argentinië op het WK in Qatar verloor het Nederlands elftal geen wedstrijd. In die wedstrijden speelde Oranje steevast in een 1-5-3-2 systeem, maar dat is niet hetgeen waar Koeman zich de komende tijd op wil focussen.

"Als je puur naar het resultaat kijkt, heeft Oranje onder Van Gaal een geweldige reeks gehad. Alleen denk ik dat het ook anders kan", begint Koeman in gesprek met De Telegraaf. De bondscoach is ervan overtuigd dat hij het gewenste spelersmateriaal voor een 1-4-3-3 heeft. "Het is aan mij om dat te laten zien. We hebben er de spelers voor, zij zijn gewend om zo te spelen en hun gevoel is óók dat het anders kan."

Volgens Koeman is hij niet de enige die er zo over denkt. "Dan heb ik het niet over 23 of 26 spelers, maar over de leidende jongens. Zij wilden terug naar hoe het onder mij was", vervolgt de voormalig oefenmeester van onder meer Ajax, PSV, Feyenoord en FC Barcelona, die overigens niet diep geroerd was toen Oranje er tegen Argentinië uitvloog op het WK. "Of ik blij was dat Oranje er in de kwartfinale uitging? Blij, blij? Als ze wereldkampioen waren geworden, was er in elk geval niets meer te verbeteren, maar ik stond zeker niet te juichen toen Nederland na penalty’s van Argentinië verloor. Uiteindelijk zijn we allemaal gebaat bij het succes van ons nationale team."

Op woensdag 14 juni komt het Nederlands elftal weer in actie. Het Nederlands elftal strijdt dan samen met Spanje, Italië en Kroatië om de Nations League. Laatstgenoemde land is de tegenstander in De Kuip.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!