Nieuws

Primeur in Engeland: landelijk stadionverbod na online racisme richting Ivan Toney

Primeur in Engeland: landelijk stadionverbod na online racisme richting Ivan Toney

14-03-2023 12:22

In Engeland is voor het eerst hard opgetreden na online racisme van een voetbalfan. De persoon in kwestie is landelijk niet meer welkom in stadions na racistische leuzen richting Brentford-spits Ivan Toney.

Brentford laat via de officiële kanalen weten dat de fan de straf opgelegd heeft gekregen. Toney plaatste in oktober een screenshot van het bericht dat hij gekregen had van de man. Dit gebeurde nadat de spits twee keer scoorde tegen Brighton & Hove Albion.

De man, Antonio Neill, werd schuldig bevonden en gestraft. 'Neill heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een ban van drie jaar voor elk voetbalstadion in het Verenigd Koninkrijk. Ook mag hij geen wedstrijden van Britse clubs of de nationale ploeg in het buitenland bezoeken', schrijft de club.

Toney is in het verleden al eerder slachtoffer geweest van racistisch getinte beledigingen. De hoeveelheid racistische beledigingen richting spelers blijft nog altijd groot in de voetbalwereld. Eind 2021 werd een wet aangenomen waarin voetbalfans een stadionverbod konden ontvangen na online haatzaaien. Dit is de eerste keer dat iemand wordt veroordeeld na een dergelijke actie.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!