AZ boekt benauwde zege op Cambuur en neemt tweede plek weer over van Ajax

25-02-2023 21:59

AZ heeft in eigen huis een nipte zege geboekt op SC Cambuur. De Alkmaarders wonnen met 2-1 van de hekkensluiter en nemen in ieder geval tijdelijk de twee plek over van Ajax.

AZ was de sterkere ploeg in de openingsfase en kreeg via Yukinari Sugarawa de grootste kans op de 1-0. De Japanner zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Robbin Ruiter. Vijf minuten voor rust was daar dan toch de openingstreffer voor AZ. Vangelis Pavlidis werd aangespeeld door Jens Odgaard en kreeg alle ruimte om open te draaien. De Griekse doelpuntenmachine schoot van afstand bekeken binnen en zorgde voor een 1-0 ruststand.

In het tweede bedrijf had Cambuur lange tijd niks in te brengen tegen de thuisploeg. AZ leek via Jesper Karlsson op 2-0 te komen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Even later werd de score alsnog verdubbeld. De achttienjarige Wouter Goes tikte binnen uit een hoekschop en leek zo de wedstrijd te beslissen. Niks bleek minder waar.

Vijf minuten voor tijd kreeg Cambuur een strafschop na een overtreding van Pantelis Hatzidiakos. Björn Johnsen ging achter de bal staan en maakte er 2-1 van. Cambuur kreeg in de absolute slotfase nog mogelijkheden op de gelijkmaker, maar AZ ontsnapte aan een late dreun. De Alkmaarders klimmen door de benauwde zege weer over Ajax heen en staan tweede op de ranglijst, met twee punten achterstand op koploper Feyenoord.