Nieuws

FIFA-sponsordeal met Saudi-Arabië maakt de tongen los: 'Hoe kan dit?'

FIFA-sponsordeal met Saudi-Arabië maakt de tongen los: 'Hoe kan dit?'

02-02-2023 10:25

Een sponsordeal van de FIFA met Saudi-Arabië maakt de tongen los in Australië en Nieuw-Zeeland. De organisatoren van het WK voetbal voor vrouwen dit kalenderjaar kunnen zich niet vinden in de deal met het toerismebureau van het land en krijgen bijval van onder meer Amnesty International.

Het land uit het Midden-Oosten heeft een slechte reputatie wanneer het aankomt op vrouwenrechten, waardoor de organisatoren van het damestoernooi niets zien in een partnerschap met Saudi-Arabië. Er zou inmiddels een 'dringend verzoek' zijn ingediend bij de wereldvoetbalbond om opheldering over de kwestie te vragen.

De organisatoren zijn 'geschokt en teleurgesteld'. Ook mensenrechtenorganisatie liet zich negatief uit over de sponsordeal. 'Hoe kan het dat de Saudische toerismedienst een wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen kan sponsoren als je als vrouw in Saudi-Arabië niet eens een baan kunt hebben zonder de toestemming van een man?'

Daarnaast liet ook de Nieuw-Zeelandse minister van Sport, Grant Robertson, van zich horen. 'Wat betreft de vrouwensport hier in Nieuw-Zeeland hebben we enorme vooruitgang geboekt en een onderdeel daarvan is dat we vrouwen en meisjes mondiger maken in de sport, maar ook in het leven in het algemeen', aldus de minister in een statement. 'Ik zou graag zien dat de FIFA dat ook begrijpt en daar rekening mee houdt bij commerciële afspraken.'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!