Opinie

Analisten overwegend positief: 'Senegal niet zo'n slechte ploeg; De Ligt moeizaam'

Analisten overwegend positief: 'Senegal niet zo'n slechte ploeg; De Ligt moeizaam'

21-11-2022 17:59 Laatste update: 18:05

Marco van Basten en Pierre van Hooijdonk zijn overwegend positief over het Nederlands elftal. Volgens het duo oud-voetballers moet Oranje nog een beetje in het eigen spel komen. 

"Het kan wat beter", begint Van Hooijdonk bij de NOS. "Het Nederlands elftal is wel ietsje sterker en heeft de beste kansen gekregen. Er is wel wat dreiging die worden ingeleid door foutjes van onze eigen spelers", denkt de oud-international.

Al vroeg in de wedstrijd leek Oranje op 1-0 te moeten komen. De pass van Cody Gakpo op Steven Bergwijn was echter net niet op maat. "Gakpo geeft hem net niet goed af", zegt Van Basten. "Als hij hem goed afspeelt, is het een doelpunt. Het gaat om een halve meter, maar als hij hem in de voeten schuift, schiet hij hem erin. Dit zijn de dingen die wedstrijden beslissen. Het is de eerste wedstrijd van het toernooi. Het is nog een beetje inkomen."

Dé kans

De grootste kans van de eerste helft was echter voor Frenkie de Jong, maar de FC Barcelona-middenvelder treuzelde te lang. "Een mooie counter via Berghuis en Berwijn. Het is jammer dat Frenkie daar staat, want hij staat niet bekend om zijn schoten. Hij schiet niet graag en geeft de bal liever af", vervolgt Van Hooijdonk. Op basis van de statistieken klopt die uitspraak: De Jong schoot in zijn laatste twaalf interlands niet één keer op doel.

Op dat onderwerp haakt Van Basten in. "Ik vind het frappant dat de meeste kansen voor de middenvelders zijn", stelt de iconische oud-spits. "Ze worden niet overgenomen, dan is een scorende middenvelder zó'n verschil. Frenkie kan het wel, maar hij schrikt dat hij ineens zo dichtbij de keeper staat. 

De Ligt valt tegen

De minste aan Oranje-zijde is volgens Van Hooijdonk Matthijs de Ligt. Hij omschrijft het optreden van de  Bayern München-verdediger als 'vrij moeizaam'. "Het is dreigend zonder dat Senegal grote kansen krijgt. Noppert is niet echt getest." Van Basten is milder. "Je speelt wel tegen de Afrikaanse kampioen. Het is niet zo'n slechte ploeg en ze spelen aardig voetbal."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!