Nieuws

NOS-analisten eensgezind: 'Oranje strandt in kwartfinales'

NOS-analisten eensgezind: 'Oranje strandt in kwartfinales'

20-11-2022 12:22 Laatste update: 12:24
1

Het WK in Qatar staat op het punt van beginnen. Zondagmiddag begint het grootste mondiale voetbaltoernooi met de openingswedstrijd tussen het gastland en Ecuador. Oranje speelt maandagmiddag haar eerste wedstrijd tegen Senegal. De analisten van de NOS blikken vooruit op de kansen van Oranje en andere landen.

"Ik denk dat het Nederlands elftal de kwartfinales gaat halen", stelt Pierre van Hooijdonk. "Ik hoop niet dat het dan klaar is, maar dat denk ik wel. We zijn in staat om iedereen te verrassen, maar ik zeg niet gelijk dat we wereldkampioen worden." Rafael van der Vaart denkt er hetzelfde over. "Ik verwacht ook dat het in de kwartfinales eindigt. Dan tref je waarschijnlijk voor het eerst een echt sterke tegenstander, zoals Argentinië. Dat soort landen zijn een beetje te sterk voor Nederland."

"Als ze de halve finales halen, hebben ze het echt heel goed gedaan", blijft Ibrahim Afellay realistisch. "Gezien het gunstige schema, is het halen van de kwartfinales in ieder geval een must. Als je dan een land als Argentinië tegenkomt, heb je de eerste serieuze test. Win je, dan heb je het sowieso goed gedaan dit WK. Van Gaal heeft veel vertrouwen in zichzelf. Hij heeft aangetoond dat hij een elftal kan smeden. En dit Oranje zal het meer dan ooit moeten hebben van het collectief."

Van der Vaart vult zijn collega daarop aan en vindt dat de bondscoach nogal optimistisch is. "Als je aan iets begint, ga je ook nooit zeggen: we worden tweede. Je moet beginnen, bij wat voor spel dan ook, om kampioen te worden. Maar er zijn zoveel spelers niet in vorm of geblesseerd geweest, dat ik de kwartfinales al best oké zou vinden."

 Wie er dan wel wereldkampioen wordt? Van Hooijdonk denkt aan Brazilië. "Ze hebben er alle spelers voor en zullen gaan om te winnen." Van der Vaart denkt dat de Fransen hun kunstje van vier jaar geleden kunnen herhalen. "Die hebben het beste team, zijn allemaal groot en fysiek sterk. Ik hoor veel mensen Brazilië als favoriet noemen, maar ik heb dat niet zo." Afellay noemt weer een andere favoriet. "Argentinië! Ze zijn al drie jaar lang ongeslagen. Ze hebben altijd al goede spelers gehad, maar vormen nu een hecht team."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!