PSV hard onderuit op bezoek bij uiterst effectief FC Groningen

23-10-2022 16:26 Laatste update: 16:32

PSV is zondag pijnlijk onderuit gegaan op bezoek bij FC Groningen. De bezoekers domineerden in het eerste half uur in de Euroborg, maar kregen in zes minuten tijd drie tegengoals om de oren. De comeback van de ploeg van Ruud van Nistelrooij kwam te laat: het werd 4-2 in Groningen.

Trainer Ruud van Nistelrooij begon met Luuk de Jong en Noni Madueke op de bank. Ten opzichte van het duel met FC Utrecht waren er twee wijzigingen bij de Eindhovenaren: Anwar El Ghazi begon vanaf de rechterflank, Xavi Simons zakte terug naar het middenveld en Jordan Teze begon als rechtsback. PSV trok direct het duel naar zich toe in de openingsfase en kreeg grote kansen, maar doelman Jan de Boer bracht een aantal zeer knappe reddingen. Groningen was in het eerste halfuur geforceerd zich tot verdedigen te beperken.

De ploeg van Frank Wormuth gooide het duel voor rust echter volledig om. Groningen wervelde in zes minuten tijd langs PSV en kwam door doelpunten van Ricardo Pepi, Radinio Balker en Cyril Ngonge uit het niets op een 3-0 voorsprong. Ibrahim Sangaré deed vlak voor rust nog iets terug voor PSV, maar de Eindhovenaren liepen bij het rustsignaal met een 3-1 achterstand van het veld.

Van Nistelrooij greep in de rust in en zette Noni Madueke op het veld voor El Ghazi. De bezoekers gingen nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer en dat zorgde ervoor dat het doel van de Groningers in een schiettent veranderde. Cody Gakpo kopte onder meer op de lat. Na een klein uur moest Joey Veerman het veld ruimen voor Luuk de Jong en begon PSV aan een extra offensief. De Jong controleerde de bal knap na een uur spelen, maar zijn inzet ging naast. Groningen ontsnapte soms op de counter en kreeg ook goede kansen op de 4-1 via Ngonge.

Mauro Júnior kwam twintig minuten voor tijd in de ploeg en verving Philipp Max, waarmee alle drie de teruggekeerde PSV'ers voor het eerst dit seizoen samen op het veld stonden. Naarmate de tweede helft vorderde, kreeg PSV minder grip op de wedstrijd, maar wist Guus Til wel de 3-2 binnen te koppen. Het slotoffensief van PSV bleef vooralsnog uit en Groningen probeerde vooral het tempo uit de wedstrijd te halen. De Jong kopte in de slotfase op de lat. Groningen kon vlak voor tijd de wedstrijd op slot gooien, maar Walter Benítez hield knap zijn ploeg in de wedstrijd.

In de blessuretijd was de tank van PSV leeg en kon Groningen in de tegenaanval de wedstrijd beslissen. Invaller Joey Pelupessy schoot fantastisch binnen en zorgde voor de 4-2, waarmee het doek viel voor PSV. Door de nederlaag van PSV staat koploper Ajax nu vier punten los. Laagvlieger Groningen doet uitstekende zaken en stijgt door de zege van plek zestien naar plek veertien.