Nieuws

Dit zijn de plannen van nieuwe Ajax-directeur Alex Kroes, die vrijdag gestart is

Dit zijn de plannen van nieuwe Ajax-directeur Alex Kroes, die vrijdag gestart is

15 maart - 08:30 Laatste update: 18 maart - 22:20

Vrijdag is de nieuwe directeur van Ajax, Alex Kroes, officieel gestart. Er staat Kroes een loodzware klus te wachten: hij moet de Amsterdammers er weer bovenop helpen. De NOS komt met de meest prangende dossiers die de nieuwe directeur zal oppakken.

Ajax stond er niet eerder zo slecht voor als nu. De club uit Amsterdam staat vijfde in de Eredivisie en kan koploper PSV na 25 speelronden niet meer inhalen. Donderdagavond verloren de Amsterdammers met 4-0 van Aston Villa. Daarmee is Ajax ook uitgeschakeld in de Conference League, het derde niveau in Europa. Het is nu aan Kroes om de club weer op de rit te krijgen.

Nieuwe hoofdtrainer

Het eerste wat Kroes te doen staat, is waarschijnlijk het aantrekken van een nieuwe trainer. Met John van ’t Schip is volgens de NOS besproken dat hij een nieuwe rol krijgt binnen de organisatie. Het medium meldt dat er met Dave Vos, Pepijn Lijnders en Pascal Jansen drie gegadigden zijn voor de functie van hoofdtrainer. Terwijl de omroep ook een terugkeer van Erik ten Hag niet uitsluit.

Bezem door selectie

Naast de functie van hoofdtrainer zal Kroes ook flink moeten doorselecteren in de huidige spelersgroep. Verschillende aankopen van voormalig directeur Sven Mislintat blijken niet goed genoeg voor Ajax. Kroes sprak zich eerder uit over het werk van zijn voorganger in het boek Ajax in crisis: "Vier linkerverdedigers en geen enkele rechtsbuiten. Het is echt verschrikkelijk." Ook noemde de nieuwe directeur zijn voorganger een meesteroplichter in het boek.

Volgens de NOS staat meer dan de helft van de zomeraankopen op de nominatie om verkocht te worden. De zaakwaarnemers van de spelers zouden al op de hoogte zijn gesteld. Smaakmakers Brian Brobbey, Steven Berghuis en Steven Bergwijn zullen na een rampseizoen moet de Amsterdammers mogelijk vertrekken uit de hoofdstad. Ze kunnen zich in Amsterdam dus opmaken voor een drukke transferzomer.

Terug naar een drie-eenheid

In het verleden was Ajax succesvol met de samenwerking tussen Ten Hag (trainer), Marc Overmars (technisch directeur) en Edwin van der Sar (algemeen directeur). Volgens de NOS heeft Ajax met Kroes, Marijn Beuker (directeur voetbal) en Kelvin de Lang (interim-directeur transfers) opnieuw een drie-eenheid in huis, die op dezelfde manier denkt. Het drietal staat bekend om hun voorliefde voor Ajax en hebben alle drie een kort lijntje met adviseur Louis van Gaal. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!