Nieuws

Alonso blijft bij Leverkusen: wie kan Klopp opvolgen bij Liverpool?

Alonso blijft bij Leverkusen: wie kan Klopp opvolgen bij Liverpool?

29 maart - 09:35 Laatste update: 30 maart - 09:48

Jürgen Klopp gaat aan het einde van het seizoen vertrekken bij Liverpool. De Duitse manager is al trainer van The Reds sinds 2015 en beleefde met de club een uiterst vruchtbare periode. Xabi Alonso heeft aangegeven in de zomer bij Bayer Leverkusen te blijven en daarmee valt een grote optie weg om Klopp op te volgen. Welke trainers kunnen in de zomer wél aan de slag op Anfield? VoetbalNieuws.nl neemt de namen met je door. 

Na een uiterst succesvolle periode met Borussia Dortmund tekende Jürgen Klopp begin oktober 2015 een contract bij Liverpool om de ontslagen Brendan Rodgers op te volgen. In de jaren die volgde werd de 56-jarige Duitser steeds geliefder in Liverpool en omstreken. Hij behaalde in zijn eerste seizoen meteen de finale van de Europa League, maar verloor die van Sevilla. Tijdens de seizoenen 2018/2019 en 2019/2020 behaalde Klopp met Liverpool het hoogst haalbare. Eerst won hij met Liverpool de Champions League en het seizoen daarna schreef hij met The Reds de Premier League op zijn palmares. Naast Klopp vertrekt Pepijn Lijnders ook bij Liverpool en dus valt hij af als een van de mogelijkheden op de lijst van opvolgers.

Portugese naam zwerft rond

Sinds het nieuws dat Alonso lijkt af te vallen als kandidaat voor de vacature moet Liverpool doorschakelen. Daarbij zijn The Reds onder andere uitgekomen bij Rúben Amorim. De huidige coach van Sporting CP is al sinds maart 2020 actief bij de club en lijkt dit seizoen op weg naar de Portugese titel. Na 26 speelrondes is het gat naar Benfica slechts één punt, maar wel speelde Os Leões een wedstrijd minder. Amorim was eerder al actief bij SC Braga en Casa Pia, maar nu lonkt zijn naam ook op Anfield. Volgens Romano is het ook duidelijk dat Amorim op het verlanglijstje staat bij Liverpool, maar hij is niet de enige.

Verder op het Duitse spoor?

Met de aanstelling van Jürgen Klopp maakte de club pas zijn 21ste trainer in de gehele clubgeschiedenis bekend. Klopp was daarmee de derde trainer die niet van het Britse schiereiland kwam en de eerste Duitse trainer van Liverpool. Met zijn aanstaande vertrek zou het zomaar is mogelijk zijn dat The Reds verder willen met een andere Duitse trainer. De laatste twee bondscoaches van het Duitse elftal zitten thuis en dus zouden Joachim Löw of Hansi Flick zomaar een belletje kunnen krijgen. De laatstgenoemde was met Bayern München succesvol en won de Champions League, terwijl Löw met Duitsland het WK in 2014 won. Beide heren zijn al enige tijd zonder functie en Hansi Flick zou zomaar een naam zijn die hoog op de lijst staat in Liverpool.

Roberto de Zerbi

Met Xabi Alonso heeft Liverpool al een absolute droomkandidaat, maar Roberto de Zerbi kan zomaar een goede nummer twee zijn. De Italiaan gooit hoge ogen met het spel van zijn Brighton & Hove Albion en wordt gezien als de kandidaat om Pep Guardiola op te volgen bij Manchester City als de Spanjaard ermee stopt. Liverpool zou daarvoor een stokje kunnen steken door De Zerbi naar de Merseyside te halen. Eerder dit seizoen na een treffen met Brighton sprak Klopp zijn bewondering al uit voor zijn collega trainer. Op een persconferentie na het gelijkspel aan het begin van het Premier League seizoen zei de Duitser: "Ik moet zeggen dat ik niet meer dan respect kan hebben voor wat hij doet. Ik ben een echte voorstander van zijn voetbal, ik ben een voetballiefhebber en als iemand binnenkomt met de impact die hij heeft op het voetbal, mag dat niet onderschat worden." Mocht Jürgen Klopp dus een zegje krijgen in zijn eigen opvolger, dan zal Roberto de Zerbi hoog aangeprezen worden.

Zinedine Zidane

Met Real Madrid won Zinedine Zidane alles wat er te winnen viel. Drie keer opeenvolgend werd de Champions League gewonnen en de Fransman schreef elke keer opnieuw historie. Tweelmaal stond hij aan het roer bij Los Blancos, maar na een teleurstellend seizoen in 2020/2021 besloot hij te vertrekken. Sindsdien zit Zidane zonder functie, al wilde de Verenigde Staten hem graag hebben voor het WK 2022 in Qatar. De oud-middenvelder besloot nee te zeggen tegen de baan, maar het was de eerste keer dat een club of land concreet een aanbieding deed voor zijn werkzaamheden. Bij elke grote club zoemt de naam van Zinedine Zidane altijd rond en misschien gaat Liverpool een poging wagen de Fransman naar de Premier League te halen.

José Mourinho

Clubhopper José Mourinho heeft al veel clubs in Engeland gehad, maar Liverpool kan misschien de volgende worden. De Portugees was al actief bij: Chelsea, Manchester United en Tottenham Hotspur. Mourinho werd nog niet lang geleden de laan uitgestuurd bij AS Roma en sindsdien wordt hij met veel verschillende vacatures in verband gebracht. Zo zou Saudi Arabië lonken naar zijn diensten, maar wil Mourinho dat zelf niet. Ook is volgens geruchten Napoli geïnteresseerd, maar met een nieuwe vacature bij The Reds kan The Special One zeker de boot nog even afhouden.

Terug naar de Engelse roots?

In het seizoen 2010/2011 was Roy Hodgson de laatste Engelse trainer van Liverpool. Toch zou een andere clubicoon zomaar een belletje kunnen verwachten van zijn oude liefde. Steven Gerrard vertrok naar Al-Ittihad en heeft het moeilijk met zijn club. Na het vertrek van Jordan Henderson besloot de club hem toch een nieuw contract aan te bieden om langer te blijven. Gerrard accepteerde en dus ligt hij tot medio 2027 vast bij Al-Itthad. Toch zou Liverpool clubicoon Gerrard een nieuwe kans kunnen geven in de Premier League. Na zijn baan bij Rangers werd hij namelijk na veertig duels ontslagen bij Aston Villa. 

Steven Gerrard tijdens zijn laatste wedstrijd in het shirt van Liverpool als speler.
Steven Gerrard tijdens zijn laatste wedstrijd in het shirt van Liverpool als speler.

Ook zijn er nog twee andere Engelse trainers zonder baan die de interesse kunnen wekken van Liverpool. Eén naam daarvan kan leiden tot een mogelijk controversiële overstap. Frank Lampard is clubicoon van rivaal Chelsea, maar sinds zijn ontslag bij diezelfde club zit de oud-speler zonder club. Aan de andere kant is Liverpool een club die trainers lang de kans geeft en dus zou Graham Potter ook zomaar op de radar kunnen verschijnen. De oud-Chelsea trainer werd beloofd aan een project te werken bij The Blues, maar moest na teleurstellende resultaten toch snel zijn koffers pakken bij de club. Misschien kan Liverpool hem wel de kans geven om in de Premier League te bouwen aan een elftal.

Outsiders

Dan zijn er buiten de grote namen ook nog outsiders. Arne Slot was afgelopen transferzomer duidelijk in beeld bij Tottenham Hotspur en ondanks dat hij een contract heeft tot medio 2026 lijkt het erop dat Slot gaat vertrekken uit Rotterdam. Door de eerdere interesse vanuit de Premier League zou Slot misschien in beeld kunnen zijn bij Liverpool. Dan is er ook nog Barry Lewtas, de trainer van Liverpool U21. Het tweede elftal van The Reds komt uit in de beloftencompetitie van de Premier League en daarmee eindigde hij vorig seizoen als tweede achter kampioen Manchester City. Lewtas is sinds 2020 actief als coach bij het B-elftal en is tevens ook verantwoordelijk voor Liverpool U18 in de Youth League. Door zijn kennis van de vele jeugdspelers van de club zou de Engelsman best naar voren geschoven kunnen worden als de volgende trainer van de club.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!