Valkanis wil Van 't Schip waardig vervangen: 'We spreken elkaar elke dag'

16-12-2023 12:32

Ajax staat in de laatste week van 2023 onder leiding van Michael Valkanis, de assistent-coach die John van 't Schip bij zijn aanstelling meenam naar Amsterdam. Omdat laatstgenoemde voor de bruiloft van zijn zoon tijdelijk terugkeert naar Australië, gaat de daar geboren Valkanis er alles aan doen om zijn 'vriend en collega' waardig te vervangen.

Komende zondag staat Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena tegenover PEC Zwolle, in de laatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar. Volgende week donderdag wacht nog de bekerwedstrijd op bezoek bij de amateurs van Hercules.

Valkanis mag die wedstrijden dus voor zijn rekening nemen, en zal dat met passie doen voor Ajax en Van 't Schip. "Mijn band met John is gegroeid met de tijd", zo vertelt hij tegen de clubmedia. "Ik geloof dat we in 2016 samen begonnen te werken bij Melbourne City, waar we meteen een goede klik hadden op het gebied van de filosofie van voetbal, en die manier waarop we het spelletje zien. Onze band is met de tijd sterker en persoonlijker geworden."

Valkanis vertelt dat gedurende de afgelopen zes à zeven jaren hij hele goede vrienden en collega's met Van 't Schip is geworden. De twee werkten in Nederland al eens samen bij PEC, uitgerekend de tegenstander van zondag. Nu staan ze dus aan het roer bij Ajax. "Wat Johns thuis is, waar hij is opgegroeid. Het is heel speciaal voor hem en ook voor mij, om daar onderdeel van te zijn", aldus Valkanis.

Uiteraard spraken beide heren nog met elkaar voordat Van 't Schip op het vliegtuig naar Australië stapte. Wat er werd gezegd? "Succes, nee, haha. We spreken elke dag en ik weet zeker dat we ook contact zullen hebben in de tijd dat hij weg is. Want het is speciaal voor hem om terug te gaan voor de bruiloft van zijn zoon. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug en Ajax is ook heel belangrijk voor hem. Hij heeft alles gegeven sinds hij hier is en ik weet zeker dat zijn gedachten nog hier zullen zijn terwijl hij weg is. Er is een hoop met hem te bespreken en hij is nog steeds onderdeel van het proces."

Ajax – PEC Zwolle begint komende zondag om 16.45 uur. VoetbalNieuws zal via Langs de Lijn live verslag doen van de wedstrijd. Het daarvoor bestemde blog komt te zijner tijd online.

Bekijk of beluister de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Michael Dingsdag over topploeg Feyenoord en FC Volendam, de revelaties van Ajax en de recordjacht van PSV.