Nieuws

Welke amateurclubs wisten ooit net als Spakenburg de halve bekerfinale te halen?

Welke amateurclubs wisten ooit net als Spakenburg de halve bekerfinale te halen?

31-10-2023 20:41 Laatste update: 20:40
1

Spakenburg staat stond afgelopen jaar in de halve finale van de KNVB-beker. Twee keer eerder in de geschiedenis van het Nederlands voetbal wist een amateurclub dit te bereiken. Welke clubs waren dit en wanneer speelde dit zich eigenlijk af? VoetbalNieuws neemt je mee terug de geschiedenis in.

AZ’67 – IJsselmeervogels (1975/76)

In het seizoen 1975/76 was IJsselmeervogels de eerste amateurclub die de halve finales van het KNVB-bekertoernooi wist te behalen. De club – net als SV Spakenburg gelegen in Spakenburg – wist AZ’67 te verslaan. Voor de beeldvorming: AZ’67 is de voorloper van het AZ dat we nu kennen en eindigde datzelfde seizoen op de vijfde plaats in de Eredivisie.

Het duel uit 1975 leverde ongeveer evenveel spektakel op als dat van dinsdagavond. IJsselmeervogels knokte zich eerst naar een 0-2 voorsprong, waarna AZ’67 tot 2-2 kwam. Na het laatste fluitsignaal moest er worden verlengd, maar tot doelpunten kwam het niet. Na strafschoppen was het IJsselmeervogels dat doorstootte naar de halve finale, waarin FC Twente vervolgens met 6-0 te sterk was.

VVSBFC Den Bosch (2015/16)

In het seizoen 2015/16 was het VVSB dat het tegen FC Den Bosch opnam in de kwartfinale van het bekertoernooi. De amateurclub uit Noordwijkerhout leek na een half uur spelen al de handdoek in de ring te kunnen gooien, aangezien de in de toenmalig Jupiler League spelende club al met 2-0 voor stond. VVSB zorgde uiteindelijk voor het onmogelijke, door de achterstand om te buigen in een 3-2 zege.

Maikey Parami had een groot aandeel in de prestatie van VVSB. De amateuraanvaller – die met twee doelpunten een belangrijk aandeel had in het succes van VVSB – stond een week lang in de spotlights. Vooral het feit dat Parami destijds stage liep bij de HEMA maakte het verhaal nog een stuk romantischer dan dat het al was. In de halve finale trof VVSB FC Utrecht. In tegenstelling tot afgelopen dinsdagavond wisten de Domstedelingen toen wel te winnen. Het werd 3-0 in de Galgenwaard.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!