Hoe presteerden de EK-opponenten van Oranje deze interlandperiode?

27 maart - 09:11 Laatste update: 09:12

Tijdens de een na laatste interlandperiode voor het EK 2024 van komende zomer kregen de nationale ploegen nog de kans om zich klaar te stomen richting het eindtoernooi. Voor Nederland stonden er, net zoals bij Frankrijk en Oostenrijk het geval, was twee oefeninterlands op het programma. VoetbalNieuws neemt de prestaties van de EK-opponenten van Oranje met je door!

Frankrijk is snel te verrassen

Net zoals voor Oranje, stond er ook voor Frankrijk met een oefenwedstrijd tegen Duitsland eentje van formaat op het programma. Zaterdagavond kregen de Fransen in het Parc Olympique Lyonnais bezoek van de Duitsers. Al na zeven seconden was het raak voor de ploeg van Julian Nagelsmann. Na een puike pass van de teruggekeerde Toni Kroos schoot Florian Wirtz vroeg raak. Na rust was het wederom snel raak voor Duitsland, dat in de 49e minuut via Kai Havertz op de uiteindelijke eindstand van 0-2 kwam.

Dinsdagavond mocht Frankrijk proberen de rug te rechten, toen Chili een bezoek bracht aan het Vélodrome. Wederom moesten de Fransen een snelle tegentreffer incasseren, toen Marcelino Núñez de score wist te openen. Echter liet Frankrijk zich niet gek maken. Na achttien minuten was het via Youssouf Fofana raak en in de 25e minuut tekende Randal Kolo Muani al voor de 2-1. In de 72e minuut maakte Olivier Giroud de 3-1 en leek de wedstrijd te zijn gespeeld, tot dat Dairo Osorio acht minuten voor tijd nog voor de uiteindelijke eindstand van 3-2 zorgde.

Oostenrijk slaat snel toe

Op zaterdag nam Oostenrijk het op tegen Slowakije, dat met 0-2 werd verslagen. In Bratislava opende Christoph Baumgartner al na zes seconden de score voor de Oostenrijkers, de snelste treffer ook in een interland. De beelden van de 24-jarige gingen in rap tempo de wereld over. Tachtig minuten later bracht Andreas Weimann de score op 0-2 en werd Slowakije verslagen.

Dinsdagavond was Turkije de tweede tegenstander van Oostenrijk. In eigen huis sloeg het wederom al snel toe. Binnen twee minuten was het al raak via Xaver Schlager en daarbij stopte het scoren niet. Oostenrijk won uiteindelijk met 6-1 en zag Michael Gregoritsch een hattrick maken en was het ook weer raak voor Baumgartner. In de vijfde minuut van de extra tijd pikte Maximilian Entrup ook nog zijn doelpunt mee. Aan de kant van de Turken zorgde Hakan Çalhanoğlu voor de enige treffer van de avond.

Polen als laatste groepsgenoot

Deze interlandperiode stonden ook nog de play-offs voor de laatste EK-tickets op het programma. In Route A vonden Polen, Wales, Finland en Estland elkaar. De vier landen werden over twee aparte wedstrijden van elkaar gescheiden. Op 21 maart nam Wales het op tegen Finland en moest Polen af zien te rekenen met Estland. Dat laatstgenoemde gebeurde. De Polen waren in Warschau met maar liefst 5-1 te sterk voor Estland, dat zo definitief naast een historische EK-deelname. Het lukte het land namelijk nog nooit op deel te nemen aan het Europees kampioenschap. Zo ging Polen door naar de finale van de play-offs, waar het Wales trof. Finland werd namelijk met 4-1 verslagen.

Dinsdagavond werd de finale tussen Wales en Polen pas na een strafschoppenserie beslist. In zowel de eerste als tweede helft werd namelijk niet gescoord. Het was een bloedstollend slot van de finale, die vanaf elf meter met 4-5 werd gewonnen door Polen.