Nieuws

Dit is Graham Potter, de Engelse manager die mogelijk naar Ajax toe komt

Dit is Graham Potter, de Engelse manager die mogelijk naar Ajax toe komt

24 april - 19:20 Laatste update: 19:21
2

De naam van Graham Potter wordt steeds vaker genoemd voor een avontuur bij Ajax. Wie is deze Engelse manager, die een succesvolle periode bij Brighton kende en een minder succesvolle periode ervoer bij Chelsea? VoetbalNieuws.nl stelt je voor. 

Dit is Graham Potter

Graham Stephen Potter werd op 20 mei 1975 geboren in Solihull in Engeland. Als voetballer kon Potter nooit de absolute top halen en kwam de Engelsman uit voor onder meer Birmingham City, Stoke City en York City. Potter speelde als verdediger en linksback en sloot in 2005 zijn carrière af bij Macclesfield.

Groot succes in Zweden

Na zijn loopbaan als speler ging Potter aan de slag als trainer. In 2011 ging Potter aan de slag bij het Zweedse Östersunds en uiteindelijk bleef Potter daar zeven jaar lang trainer. In 224 wedstrijden pakte de Engelsman gemiddeld 1.71 punt per wedstrijd. Het hoogtepunt van Potter was het winnen van de Zweedse beker en het pakken van een Europa League-ticket. Östersunds versloeg in dat toernooi onder meer Galatasaray en PAOK Saloniki.

Op en neer in Engeland

Swansea City raakte onder de indruk van de landgenoot en haalde Potter in 2018 naar de club. Daar bleef Potter tot 2019, maar na 51 wedstrijden was het tijd voor een nieuw avontuur. Potter werd getipt als opvolger van Chris Hughton bij Brighton en ging aan de slag bij The Seagulls

Potter startte op 20 mei 2019 bij Brighton en maakte vooral indruk vanwege zijn aanvallende speelstijl bij de club. Uiteindelijk pakte Potter slechts 1.28 punt per wedstrijd bij de club, vooral omdat de klad erin kwam richting het einde. Chelsea raakte echter overtuigd en haalde de Engelsman.

De inmiddels 48-jarige Potter kwam in een wespennest terecht bij Chelsea. The Blues gaven honderden miljoenen uit in de transferperiodes, maar konden sportief geen hoge ogen gooien. Onder het bewind van Potter kwamen de welbekende Boehly-contracten van de grond, waarin peperdure spelers contracten van soms wel acht jaar tekenden.

Interesse in Ajax

Tegenwoordig is Potter clubloos, maar de Engelsman lijkt oren te hebben naar een overstap naar Ajax. Na het aangekondigde vertrek van John van 't Schip moeten de Amsterdammers immers op zoek naar een nieuwe coach. Het Algemeen Dagblad stelt daardoor dat de Engelsman is toegevoegd aan een 'longlist' met namen die mogelijk aan de slag gaan als trainer bij Ajax. 'Ajax en Kroes zullen wachten tot de trainerscarrousel medio april echt op gang komt alvorens echt een besluit te nemen', schreef het AD. Echter is de crisis in Amsterdam weer dermate opgekomen dat Kroes werd geschorst en het sportief niet voor de wind gaat. Engelse media schrijven ook over de mogelijke overstap naar Ajax, maar stellen dat de huidige problemen binnen de club wel zorgen voor twijfels bij Potter.

Op 24 april werd bekend dat Potter in vergaande gesprekken zou zijn met Ajax. De Engelsman woont mogelijk de wedstrijd tegen Excelsior bij in de Johan Cruijff ArenA.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!