Interview

'Maduro heeft het in zich om een topclub te trainen, maar dan moet alles kloppen'

'Maduro heeft het in zich om een topclub te trainen, maar dan moet alles kloppen'

24 februari - 13:00 Laatste update: 13:13

Quinten Greve

Damian van Bruggen is bezig aan een ijzersterk seizoen met Almere City. De promovendus staat op een knappe elfde plaats en doet goede zaken om te handhaven in de Eredivisie. De 27-jarige aanvoerder van de Zwarte Schapen promoveerde voor het eerst met zijn ploeg naar de Eredivisie. VoetbalNieuws.nl ging met hem in gesprek over de prestaties van de club.

Als jongen van de club doorliep Van Bruggen de jeugdelftallen bij Almere City voordat hij de overstap maakte naar de Ajax-jeugd. De verdediger kwam bij Jong Ajax tot zestig wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, voordat hij de stap maakte naar Jong PSV. "Toen ik naar PSV toe ging was het wel zo geschetst dat ik uiteindelijk naar PSV 1 zou gaan maar uiteindelijk heb ik veel in het tweede gespeeld. Hier heb ik wel veel geleerd en dat jaar ook echt goed gespeeld, waardoor ik wel echt dacht: ik moet naar de Eredivisie toe. Ik denk dat als ik een jaar eerder naar een Eredivisie-club was gegaan dat ik er misschien toch niet helemaal klaar voor was, dus achteraf wel een goede keuze."

Als Almeerder promoveren met Almere City

Nadat Van Bruggen Jong PSV verruilde voor VVV-Venlo en hierna besloot voor een buitenlands avontuur te gaan in Kroatië, kwam de Almeerder in 2022 weer terug op het oude nest bij Almere City. In zijn eerste seizoen weet Van Bruggen gelijk met de club te promoveren naar de Eredivisie. Iets wat Almere nooit eerder lukte. "Ja, dat was hartstikke mooi, omdat ik natuurlijk ook terug was gekomen naar Almere, waar ik vandaan kom en ook in de jeugd heb gespeeld", vertelt hij. "Het was dus wel echt heel speciaal om terug te komen en direct te promoveren. Het is je eigen stad, je eigen club en de eerste keer dat we promoveerden, dat was wel echt heel tof om mee te maken."

Damian van Bruggen na de promotie van Almere City

Toch is er ondanks de promotie volgens Van Bruggen niet veel veranderd binnen de club. "Ik moet zeggen dat het vorig jaar ook al echt heel goed was en het is nu nog steeds hetzelfde, maar je merkt vooral in de aandacht rondom wedstrijden dat het meer leeft dan op vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie, maar intern is het eigenlijk best wel geruisloos gegaan. Nu wil iedereen hier in Almere zich identificeren met Almere City, terwijl ze daarvoor eerder dachten aan een wedstrijd van Ajax in het weekend. Nu we Eredivisie spelen kiezen sommige mensen ervoor om gewoon hier heen te komen in plaats van naar Ajax."

In het begin van de Eredivisie krijgt Almere City veel doelpunten tegen. De ploeg heeft het lastig en verliest een aantal wedstrijden met veel tegentreffers. Toch heeft de ploeg van trainer Alex Pastoor zich herpakt en gaat het de laatste maanden beter. "We zijn wat anders gaan spelen ten opzichte van het begin van het seizoen", meent hij. "Voor de rest hebben we vooral dingen die in het begin net niet goed gingen aangescherpt op de training, veel erop getraind en uiteindelijk ging dit steeds beter. Ik denk dat het de laatste maanden best wel behoorlijk gaat, we hebben nu negen keer de nul gehouden en ik denk dat dit best knap is voor een ploeg die net gepromoveerd is. We geven over het algemeen ook niet heel veel kansen weg dus dat is wel positief."

Hedwiges Maduro had een belangrijke rol bij Almere City

Bij Ajax heeft zijn er afgelopen zomer veel nieuwe spelers aangetrokken, maar ook de technische staff kon op 'nieuwe' namen rekenen. Voormalig Ajacied, Hedwiges Maduro maakte de overstap van Almere City naar Ajax en werd de nieuwe assistent van toenmalig Ajax-trainer Maurice Steijn. Afgelopen seizoen hielp Maduro mee aan de promotie van Almere als assistent-trainer van Alex Pastoor. "Maduro was hier bij Almere een beetje de rechterhand van de hoofdtrainer, maar wel met veel vrijheid om zijn eigen draai aan bepaalde dingen te geven in tactisch opzicht. Ik denk dat ze wel een goede samenwerking hadden vorig jaar en ik weet niet hoe het er nu bij Ajax uitziet, maar vorig seizoen was het allemaal prima geregeld."

De 27-jarige verdediger uit Almere gaat vervolgens in op de toekomst van zijn voormalig trainer. "Ik denk wel dat hij de potentie heeft om hoofdtrainer bij een topclub te worden, maar dat alles moet kloppen. Je moet ergens op een gegeven moment binnen komen wanneer het goed loopt. Als je als jonge beginnende trainer een ploeg uit het slop moet trekken en de organisatie om je heen is niet prettig, dan heeft de meest ervaren coach nog moeite. Als de rest allemaal geregeld is en hij kan zich volledig op het voetballen richten dan vind ik hem vakinhoudelijk echt een prima trainer."

Zondag wacht het duel tegen Feyenoord

Zondag neemt Almere City het op tegen Feyenoord. De verdediger kan zich opmaken voor een lastig duel tegen Feyenoord-spits Santiago Giménez. Ondanks de sterke vorm van de Rotterdammers geeft Van Bruggen aan geen speciale voorbereiding te hebben tegen dit soort tegenstanders. "We bereiden ons voor elke wedstrijd goed voor", vertelt hij. "We krijgen beelden toegestuurd van de video-analist en gedurende het weekend kijk je natuurlijk ook veel wedstrijden van teams, dus je ziet eigenlijk best wel vaak wat ze willen en wat ze doen. Zo probeer je je over het algemeen een beetje voor te bereiden, maar over het algemeen maakt het dus niet uit of ik tegen Ajax, Feyenoord, PSV of tegen bijvoorbeeld Fortuna Sittard speel."

Damian van Bruggen in duel met Santiago Giménez

Wat zijn de ambities van de verdediger?

Tot slot gaat Van Bruggen in op de ambities die hij nog heeft. De verdediger van Almere zou nog graag een stap willen maken, maar erkent dat het spelen bij een topclub als Ajax lastig gaat worden. "Ik denk dat spelen bij een ploeg als Ajax erg moeilijk wordt, maar ik zou binnen Nederland nog wel een stapje omhoog willen maken of anders richting het buitenland kijken, maar op dit moment speelt er niets bijzonders. Qua land heb ik niet echt een voorkeur om in te spelen, maar het moet vooral een club zijn die me aanspreekt en een stad waar ik mezelf met m’n gezin zie wonen. Het moet gewoon kloppen, maar een voorkeur voor een land heb ik niet echt", zo besluit Van Bruggen.