Done Deal

Ajax heeft verloren zoon Rijkhoff definitief weer terug na akkoord met Dortmund

Ajax heeft verloren zoon Rijkhoff definitief weer terug na akkoord met Dortmund

1 februari - 20:30 Laatste update: 22:20

Ajax heeft de terugkeer van Julian Rijkhoff officieel bevestigd. De transfer van Borussia Dortmund naar Ajax hing al langere tijd in de lucht, maar nu is dan toch echt de kogel door de kerk. De Amsterdammers betalen ongeveer anderhalf miljoen euro voor de spits die in 2021 na negen jaar vertrok uit Amsterdam.

Na negen jaar in de jeugd van Ajax gespeeld te hebben besloot Rijkhoff in 2021 over te stappen naar Borussia Dortmund. De Duitsers maakten toen een opleidingsvergoeding over van zo’n 130.000 euro voor de Nederlander. Ajax zou naar verluidt een bedrag van ongeveer anderhalf miljoen euro hebben neergeteld voor de spits. Dit bedrag kan door bonussen en doorverkooppercentage nog hoger uitvallen. Rijkhoff tekent een contract tot 2027 met een optie tot een extra jaar.

De achttienjarige Rijkhoff wilde zelf al dolgraag de stap terug naar Amsterdam maken, maar moest in de slotfase van de winterse transferperiode nog geduld hebben. Hoewel de tiener al in Noord-Holland was, hield de RvC van Ajax de deal nog enige tijd tegen. Op de slotdag van de transferwindow gaf het dan toch groen licht. Bij Ajax zal hij moeten concurreren met Brian Brobbey en Chuba Akpom voor de spitspositie. 

Bij Dortmund was er voor Rijkhoff weinig perspectief op een doorbreaak in het eerste elftal. De aanvaller speelde geen enkele wedstrijd in de hoofdmacht of tweede elftal van BVB. De jeugdinternational speelde dit seizoen voor de Onder-19 van Dortmund. In acht wedstrijden was de aanvaller goed voor zeven doelpunten en drie assists in de A-junioren Bundesliga West. In de voorgaande seizoenen liep de speler bijna een op een qua doelpunten. Zijn totale teller in de jeugd van Borussia Dortmund kwam te staan op 65 doelpunten en zestien assists in 81 wedstrijden.