Exclusive

Wie is de bondscoach Oranje Leeuwinnen? Mark Parsons onder het vergrootglas

Wie is de bondscoach Oranje Leeuwinnen? Mark Parsons onder het vergrootglas

7 juli - 09:00 Laatste update: 08:59
0

Het EK 2022 voor vrouwen staat op het punt te beginnen. Bondscoach Mark Parsons moet de Oranje Leeuwinnen naar de tweede EK-titel op rij leiden. Wie is Parsons eigenlijk? VoetbalNieuws schetst een profiel.

Mark Parsons is op 8 augustus 1986 geboren in het Engelse Cranleigh en heeft zowel de Engelse als de Amerikaanse nationaliteit. Toen Sarina Wiegman in september 2021 vertrok bij de Oranje Dames, werd Parsons aangesteld als haar opvolger. Op dat moment was de trainer nog werkzaam voor de Amerikaanse vrouwenvoetbalclub Portland Thorns. Parsons combineerde die functies nog tot en met november 2021.

Parsons begon zijn trainerscarrière bij het reserveteam van het vrouwenelftal van Chelsea: Chelsea LFC. Die ploeg leidde hij meteen naar drie kampioenschappen, waarna de trainer in 2010 vertrok. In 2012 was Parsons kortstondig eindverantwoordelijke bij de dames van DC United. Vervolgens ging de coach aan de slag bij de Washington Spirits. In eerste instantie bij het reserveteam, maar al snel werd hij overgeheveld naar het eerste elftal. Daar bleef Parsons tot 2015 en vervolgens maakte hij de overstap naar NWSL-team Portland Thorns. Daar won hij vijf prijzen, waaronder het kampioenschap en de titel Coach van het Jaar.

Bondscoach Oranje Vrouwen

Op 20 mei 2021 maakte de KNVB bekend dat Parsons na de uitgestelde  Olympische Spelen van 2020 de opvolger zou worden van Wiegman. In de eerste twee maanden bleef de trainer ook nog actief voor Portland Thorns. Onder Parsons speelde de Oranje Leeuwinnen elf wedstrijden. Daarin verloor het alleen van Frankrijk, verder speelde ze vier keer gelijk en wonnen ze zes keer.

In de periode dat Parsons de dubbelfunctie vervulde behaalde Parsons ook de Amerikaanse Pro License, waardoor hij kan starten met de UEFA Pro-opleiding. Als onderdeel daarvan zal Parsons ook stage lopen, naar alle waarschijnlijkheid bij een mannenelftal.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Ook te beluisteren op Spotify

Plaats een reactie