Nieuws

UEFA komt met donkerrode cijfers: recordverlies van zeven miljard euro

UEFA komt met donkerrode cijfers: recordverlies van zeven miljard euro

03-02-2022 13:17

Een rapport van de UEFA heeft onderschreven dat Europese clubs keihard zijn getroffen door de coronacrisis. Een onderzoek naar de cijfers leert dat er een verlies is geleden van maar liefst zeven miljard euro in de seizoenen 2019/20 en 2020/21.  

Het grootste verlies werd geleden doordat de stadions in nagenoeg alle Europese landen lange tijd (volledig) leeg bleven. De meest toonaangevende clubs in Europa verdienden een bedrag van 4,4 miljard euro minder dan begroot. Daarnaast werd er 1,7 miljard euro minder verdiend uit sponsorinkomsten. De rechthoudende televisiezenders kregen een korting van 900 miljoen euro.

Alhoewel de cijfers ronduit dramatisch zijn, is het verlies minder dan de UEFA in een eerder stadium had ingeschat. In mei ging de voetbalbond uit van een recordverlies van negen miljard euro. Het gat van twee miljard tussen resultaat en begroting valt te verklaren doordat sponsorinkomsten minder terugliepen dan verwacht, net als het bedrag dan aan merchandise en tv-gelden werd binnengehaald.

"Een van de lessen van de afgelopen twee jaar is dat het Europese voetbal alleen door solidariteit en samenwerking existentiële uitdagingen, zoals de pandemie, kan overwinnen", reageert UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin op het rapport.

De toekomst is onzeker, constateert de preses. "Dit rapport bevat ontnuchterende details over de uitdagingen die ons na de pandemie te wachten staan. Maar of de pandemie blijft of verdwijnt, het Europese voetbal zal in 2022 sterk, stabiel en verenigd blijven", besluit hij.