Oranje Leeuwinnen beginnen sterk aan het WK en verslaan Portugal met 1-0

23-07-2023 11:23 Laatste update: 19:36
2

De Oranje Leeuwinnen zijn goed begonnen aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Het Nederlands elftal won in een sterke wedstrijd met 1-0 van Portugal.

De Oranje Leeuwinnen zijn zondagochtend begonnen aan hun eerste wedstrijd op het WK voetbal voor vrouwen in Nieuw-Zeeland en Australië. Bondscoach Andries Jonker koos in zijn basiself voor de verwachtte namen na de oefencampagne van de afgelopen maand. Nederland begon goed aan de wedstrijd en was in de beginfase de bovenliggende ploeg. Lineth Beerensteyn kreeg al snel een schietkans, maar haar inzet ging naast. Ook een kopbal van Jill Roord uit een corner leverde geen goal op voor Oranje. Halverwege de eerste helft was het dan toch raak voor de Nederlandse vrouwen. Uit een corner van Sherida Spitse kopte Stefanie van der Gragt raak. De grensrechter vlagde nog voor buitenspel, maar de VAR keurde het doelpunt toch goed: 1-0. Oranje controleerde daarna de wedstrijd en kwam niet echt in de problemen tegen Portugal. Beerensteyn kreeg nog een mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar opnieuw ging haar schot naast. Met een 1-0 voorsprong gingen de Leeuwinnen de rust in.

In het tweede bedrijf bleef het wedstrijdbeeld nagenoeg hetzelfde. De Leeuwinnen bepaalden het tempo van de wedstrijd. Portugal kwam er sporadisch gevaarlijk uit met de pijlsnelle Jéssica Silva. De grootste kans was voor Danielle van de Donk, die na een counter opeens vrij voor de keepster stond. Haar poging ging echter recht op de keeper. Gedurende de tweede helft kantelde de wedstrijd. Portugal ging nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker, maar grote kansen kwamen er niet. Oranje probeerde vanuit de omschakeling meerdere keren Beerensteyn te bereiken, maar ook dat werd niet gevaarlijk. De gelijkmaker viel er niet waardoor het Nederlands elftal met een 1-0 overwinning van het veld stapte.