Exclusive

Coëfficiëntenpolonaise? Dit is hoe de puntentelling en de ranglijst werkt

Coëfficiëntenpolonaise? Dit is hoe de puntentelling en de ranglijst werkt

16 maart - 10:30 Laatste update: 10:30
0

Nederland heeft qua Europees voetbal dit seizoen één doel: boven Portugal blijven staan om de coëfficiëntenranglijst van 2022/2023. We staan momenteel op de zesde plek en Portugal staat zevende. Waar is die plek uiteindelijk goed voor en hoe werkt de puntentelling? VoetbalNieuws legt het voor aan je uit.

De coëfficiëntenlijst is een ranglijst van de UEFA, waar de landen op staan gerangschikt op basis van resultaten in de Champions League, de Europa League en de Conference League. Er wordt bij de rangschikking gekeken naar het huidige seizoen en de voorgaande vier seizoenen. Alle clubs per land kunnen punten verdienen en die punten worden bij elkaar opgeteld. Het land met het grootste aantal punten gaat aan kop in de ranglijst.

Hoe werkt de puntenverdeling?

Per prestatie kunnen clubs punten verdienen voor hun land. Coëfficiënten verdient een club door een wedstrijd te winnen, dat levert twee punten op, of een wedstrijd gelijk te spelen, dat levert één punt op. Die punten worden steeds gedeeld door het aantal clubs dat deelneemt of deel heeft genomen in Europa. Dit seizoen zijn dat met Ajax, PSV, Feyenoord, AZ Alkmaar en FC Twente vijf clubs. Er zijn ook bonuspunten te verdienen, zoals te zien is in het schema hieronder. Ook die punten worden steeds gedeeld door het aantal clubs waarmee een land deelneemt.bonuspunten coëfficiënten

Voorbeeld:
Feyenoord won dit seizoen in de groepsfase van de Europa League van SK Sturm Graz (2) en SS Lazio (2) en het speelde twee keer gelijk tegen FC Midtjylland, wat twee keer één punt oplevert. Bij elkaar verdiende Feyenoord dus 6 punten. Bovendien werden de Rotterdammers éérste in de groep en bereikten ze de achtste finale van de Europa League, dat leverde Feyenoord nog eens vier plus één bonuspunten op.

Het totaal komt uit op elf punten uit. Dat aantal wordt gedeeld door de vijf clubs die dit seizoen in Europa actief waren voor Nederland, waardoor Feyenoord in totaal 2,2 punt heeft verdiend voor Nederland. In de achtste finale tegen FC Shakhtar Donetsk kunnen er meer punten worden verdiend door de Rotterdammers.

Wat hebben we aan plek zes op de ranglijst?

Zoals eerder vernoemd worden alle punten per land per seizoen bij elkaar opgeteld. Het gaat om het huidige seizoen en de vier voorgaande seizoenen. De landen worden op puntentotaal gerangschikt en bij de rangschikking van dit seizoen staat Nederland zesde.

Die plek geeft in het seizoen 2024/2025, er zit altijd één seizoen tussen, recht op twee directe tickets voor de groepsfase van de Champions League en één ticket voor de derde voorronde van het miljardenbal. Daarnaast krijg de nummer zes één direct Europa League-ticket en twee tickets voor de voorronde van de Conference League, één voor de derde voorronde en één voor de tweede voorronde.  

Dat is een wezenlijk verschil met de plaatsen zeven, acht en negen op de ranglijst, die recht geven op één direct Champions League-ticket, één ticket voor de derde voorronde van de Champions League, één ticket voor de play-offs van de Europa League en twee tickets voor de voorronde van de Conference League, waarvan één voor de derde voorronde en één voor de tweede voorronde.  

Kortom, het is van levensbelang dat de zesde plek na dit seizoen nog steeds in de handen van Nederland is. Dan loopt Nederland straks daadwerkelijk de coëfficiëntenpolonaise. De huidige stand van de coëfficiëntenlijst is hier te vinden.

Zit je nog met vragen? Stel ze vooral in de reacties.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 

Plaats een reactie