Exclusive

Zoektocht naar nieuwe hoofdtrainer begonnen: acht namen om Schreuder op te volgen

Zoektocht naar nieuwe hoofdtrainer begonnen: acht namen om Schreuder op te volgen

27-01-2023 11:15 Laatste update: 12:27
1

Alfred Schreuder is donderdagavond door Ajax op straat gezet na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam. Wie wordt de opvolger van de vijftigjarige Barnevelder? VoetbalNieuws zet een aantal mogelijke opties op een rijtje.

Ajax moet na het ontslag van Schreuder snel op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Er duiken al enkele namen op in de media die de Barnevelder kunnen opvolgen in de Johan Cruijff Arena. Algemeen directeur Edwin van der Sar wilde donderdagavond op de persconferentie nog niet al te veel kwijt over kandidaat-opvolgers, maar zondag staat de eerste wedstrijd alweer op het programma. Dan neemt Ajax het in Rotterdam op tegen Excelsior. Welke trainers zijn vrij en wie kan Ajax uit de crisis helpen? Deze namen kunnen het tij mogelijk keren in Amsterdam.

Peter Bosz (clubloos)
De naam van Peter Bosz wordt al weken lang genoemd in de media. De clubloze hoofdtrainer stond in het successeizoen 2016/2017 al aan het roer in Amsterdam. Ajax bereikte onder Bosz in dit seizoen de finale van de Europa League, waarin de Ajacieden het moesten afleggen tegen Manchester United. Na zijn succesvolle jaar bij Ajax, besloot de inmiddels 59-jarige oefenmeester naar Borussia Dortmund te verkassen. Dit avontuur bleek van korte duur, hij werd al snel ontslagen in Dortmund. Via Bayer Leverkusen kwam Bosz afgelopen seizoen bij Olympique Lyon terecht, waar hij in oktober 2022 wegens tegenvallende resultaten werd ontslagen.

Image from Gyazo

John Heitinga (Jong Ajax) en Michael Reiziger (assistent-trainer)
Ajax gaat mogelijk ook intern naar een oplossing zoeken. Eerder op de vrijdag maakte De Telegraaf bekend dat John Heitinga en Michael Reiziger voorlopig de honneurs waar zullen nemen in Amsterdam. Heitinga is momenteel de hoofdtrainer van Jong Ajax, terwijl Reiziger op dit moment assistent-trainer is. Beide trainers hebben nog niet heel veel ervaring, maar het doorschuiven van dit duo lijkt de gemakkelijkste oplossing voor Ajax in deze crisis.


Frank de Boer (clubloos)
Het Algemeen Dagblad noemt Frank de Boer als een van de mogelijke opvolgers voor Schreuder. De Boer stond tussen december 2010 en juni 2016 onder contract in Amsterdam. In de 263 wedstrijden dat de 52-jarige oefenmeester aan het roer stond bij Ajax, won hij onder meer vier keer op rij de landstitel. Na Ajax deed De Boer ervaring op bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United, maar deze avonturen pakte niet succesvol uit voor de Nederlandse oefenmeester.

Louis van Gaal (clubloos)
Een terugkeer van Louis van Gaal bij Ajax is ook een mogelijkheid. Hij is na het WK in Qatar clubloos. In de media wordt zijn naam nog niet veel genoemd, maar de ervaren oefenmeester liet na afloop van Argentinië – Nederland weten dat hij nog niet per se met pensioen wilde gaan. In 1995 veroverde Ajax onder Van Gaal de Champions League, waar menig Ajacied nog graag aan terugdenkt.

Image from Gyazo

Henk ten Cate (clubloos)
Henk ten Cate kan Schreuder, met wie hij bij NAC Breda samenwerkte, ook mogelijk opvolgen in Amsterdam. De zestiger was tussen juli 2006 en oktober 2007 al trainer van Ajax. Voordat hij naar Amsterdam verkaste, was Ten Cate assistent-trainer van Frank Rijkaard bij FC Barcelona. Na zijn periode in de Nederlandse hoofdstad, ging de 68-jarige oefenmeester aan de slag in het buitenland. Sinds oktober 2021 is hij clubloos.

Luis Enrique (clubloos)
Ajax kan ook op zoek naar een buitenlandse hoofdtrainer. Een van de meest ervaren trainers die de Amsterdammers kunnen aanstellen is Luis Enrique. De Spanjaard beleefde zijn grootste successen bij FC Barcelona, dat hij in 2015 naar de treble (La Liga, Copa de Rey en Champions League) leidde. Volgens de Argentijnse vedette Lionel Messi is Enrique één van de beste trainers met wie hij ooit heeft samengewerkt. Toch beleefde de Spanjaard geen succesvol WK in Qatar, waarna hij opstapte als bondscoach van Spanje.

Image from Gyazo

Marcelo Bielsa (clubloos)
Marcelo Bielsa is de tweede buitenlandse trainer die Ajax uit een diep dal kan trekken. De Argentijnse oefenmeester begon zijn trainerscarrière in Argentinië, maar stond ook onder contract bij Athletic Bilbao, Olympique Marseille, Lazio Roma en LOSC Lille. Zijn laatste trainersclub was bij Leeds United, dat hij liet promoveren naar de Premier League. Ajax moet wel snel contact op gaan nemen met Bielsa, want de 67-jarige Argentijn staat ook in de belangstelling van Everton.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!