Stunt tegen Frankrijk niet genoeg voor Tunesië, Australië bereikt knock-outfase

30-11-2022 17:59 Laatste update: 23:55

Frankrijk en Australië hebben een plek bij de laatste zestien afgedwongen op het WK in Qatar. De Fransen eindigden ondanks een verliespartij tegen Tunesië als groepswinnaar, terwijl de Australiërs met 1-0 wonnen van Denemarken.

Tunesië - Frankrijk 1-0
Frankrijk had zich voorafgaand aan het laatste groepsduel al geplaatst voor de achtste finales. Het Afrikaanse land moest nog vol aan de bak. Enkel bij een overwinning op de regerend wereldkampioen zou de ploeg van Jalel Kadri kans hebben om de volgende ronde bereiken.

Tunesië begon goed aan het duel en kwam in de achtste minuut op voorsprong, nadat Nader Ghandri uit een goed aangesneden vrije trap de 1-0 tegen de touwen schoot. De verdediger van Tunesië zag zijn inzet tot grote teleurstelling afgekeurd worden wegens buitenspel. Verder gebeurde er niet al te veel in de eerste helft, waardoor Tunesië en Frankrijk de kleedkamer opzochten met een 0-0 ruststand.

Na rust kwam Tunesië verrassend genoeg opnieuw op voorsprong via Khazri, dit keer bleef het doelpunt wel staan. Dit bleek na een afgekeurde goal van Griezmann in de slotfase de enige geldige treffer van de wedstrijd te zijn, waardoor Tunesië afhankelijk was van het resultaat op het andere veld.

Australië - Denemarken 1-0
Voor Denemarken en Australië stond er woensdagmiddag ook nog genoeg op het spel. Eerstgenoemde land moest per se winnen om een plek bij de laatste zestien veilig te stellen, terwijl The Socceroos voldoende hadden aan een gelijkspel als Frankrijk zijn plicht zou doen.

Het was Denemarken dat het initiatief nam in de eerste helft. De Denen begonnen goed aan het duel en creëerden enkele kansen, maar tot een vroege openingstreffer leidde dit niet. In de loop van het eerste bedrijf ging de ploeg van Kasper Hjulmand op zoek naar gaten in het Australische doolhof, maar slaagde hier echter niet in. Hierdoor gingen ook Australië en Denemarken rusten met 0-0.

Na rust ging Denemarken verder waar het in de eerste helft gebleven was. Tunesië kwam na bijna een uur spelen op voorsprong, waardoor Australië aan de bak moest. The Socceroos wisten al snel te scoren, waardoor ze weer virtueel op plek twee stonden. In de slotfase verdedigden de Australiërs deze voorsprong met man en macht. Dit deden ze met succes, waardoor Australië een plek bij de laatste zestien veiligstelde.

Frankrijk en Australië nemen het op 3 en 4 december op tegen de nummer één en twee uit Groep C, de poule van Argentinië, Polen, Mexico en Saoedi-Arabië.