Nieuws

'OMT adviseert lockdown van twee weken, KNVB bijt van zich af richting kabinet'

'OMT adviseert lockdown van twee weken, KNVB bijt van zich af richting kabinet'

11-11-2021 15:35

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd om 'lockdown-achtige maatregelen' te treffen om het aantal coronabesmettingen in Nederland in te dammen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het betaald voetbal.

De NOS meldt dat het OMT een kortstondige lockdown van twee weken heeft geadviseerd. Gedurende die periode zouden evenementen moeten worden geschrapt en zouden bioscopen en theaters dicht moeten. Ook moet de horeca mogelijk pas op de plaats maken en eerder sluiten. Als de geadviseerde maatregelen doorgang krijgen bij het kabinet, is dat slecht nieuws voor het voetbal in Nederland. Nederland - Noorwegen wordt in principe aanstaande dinsdag in een volle Kuip gespeeld, waarna de competitie vooralsnog 'gewoon' met publiek gespeeld wordt. 

Vrijdag wordt tijdens de persconferentie door demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekendgemaakt of het daadwerkelijk zover komt. De KNVB neemt al een voorschot op de maatregelen en reageert op de mogelijke extra beperkingen. "De cijfers stijgen hard en we begrijpen dat deze situatie om nieuwe maatregelen vraagt. We wachten het besluit van het kabinet af, maar het betaald voetbal heeft de zaken goed op orde", laat een woordvoerder van de bond weten aan De Telegraaf.

"Wij beschikken over een kundige en professionele wedstrijdorganisatie die altijd het coronatoegangsbewijs checkt. Anders kom je er gewoon niet in", vervolgt het bewindslied. De KNVB beargumenteert dat wedstrijden uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie geen brandhaarden vormen voor extra coronabesmettingen. "Eventuele beperkende maatregelen voor stadionbezoek zullen dus weinig effect hebben op de besmettingscijfers. Het kan zelfs een negatief effect hebben omdat mensen elkaar thuis gaan opzoeken om voetbal te kijken zonder controles."