Nieuws

Zware dobber voor Ajax: zo presteert Aston Villa dit seizoen in alle competities

Zware dobber voor Ajax: zo presteert Aston Villa dit seizoen in alle competities

23 februari - 14:16
1

Ajax is bij de loting voor de achtste finales van de Conference League gekoppeld aan Aston Villa. Op donderdag 7 en 14 maart spelen de Amsterdammers tegen de ploeg uit Birmingham. Hoe presteert die dit seizoen eigenlijk? VoetbalNieuws.nl zet het voor je op een rijtje!

Aston Villa groepswinnaar in Conference League-poule met AZ

Aston Villa werd vorig seizoen zevende in de Premier League en kwalificeerde zich daardoor voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 voor Europees voetbal. In de play-offs van de Europa League werd afgerekend met Hibernian FC uit Schotland. In de poulefase speelden de Engelsen tegen Legia Warschau, Zrinjski Mostar én AZ. Villa was tweemaal te sterk voor de Alkmaarders. Thuis wonnen ze met 2-1, in Noord-Holland werd het 1-4. Mede daardoor plaatste de ploeg van trainer Unai Emery zich als groepswinnaar voor de achtste finales van het derde Europese clubtoernooi, waarin nu dus een tweeluik met Ajax wacht.

Hoe presteert Aston Villa in de Premier League?

Ook in de competitie loopt het voorspoedig voor Aston Villa. De ploeg staat momenteel op de vierde plaats, die recht geeft op een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Het gat met koploper Liverpool bedraagt momenteel elf punten, al hebben The Villains een duel minder gespeeld. Aspiraties voor een eventuele titel zullen waarschijnlijk niet zo snel in het hoofd komen van de Villa-supporters, maar zeker is in ieder geval dat ze weer back-on-top zijn.

Begin december rekende Aston Villa in eigen huis af met topfavorieten Manchester City en Arsenal. Beide werden met 1-0 verslagen. Sindsdien presteert Villa nogal wisselvallig. Sinds de jaarwisseling blijft de ploeg van Emery wel punten pakken, al gaat het wat moeizamer dan daarvoor. Op 7 februari werd het in de vierde ronde van de FA Cup uitgeschakeld door Chelsea (1-3). De campagne in de League Cup eindigde in september al, toen Everton met 1-2 te sterk was.

Is Aston Villa favoriet tegen Ajax?

Kortom, Aston Villa is een ploeg die menig tegenstander in de Premier League de stuipen op het lijf jaagt. Met een huidige vierde plaats lonkt er Champions League-voetbal voor de mannen van Emery, wat in 1982/1983 voor het laatst lukte. Doordat Villa geen bekerverplichtingen meer heeft, kan het zich volledig richten op de competitie en de Conference League. In het derde Europese clubtoernooi is het zonder twijfel één van de titelfavorieten. Iets wat niet over Ajax gezegd kan worden. De Amsterdammers beleven immers één van de slechtste seizoenen ooit en lieten tegen Bodø/Glimt zien dat het spel vaak nog enorm broos is.