Nieuws

Fans krijgen deel van hun geld terug: waarom is er in Hongkong een Messi-rel?

Fans krijgen deel van hun geld terug: waarom is er in Hongkong een Messi-rel?

9 februari - 10:15 Laatste update: 10:15

Lionel Messi heeft geen beste naam gemaakt in Hongkong. De Argentijn bleef tijdens een oefenduel op de bank zitten en dat zorgde voor veel boze fans in het Aziatische land. Supporters die aanwezig waren krijgen nu een deel van hun geld terug. Waarom is er in Hongkong een Messi-rel? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Waarom is de regering van Hongkong boos op Messi?

Het Major League Soccer seizoen begint pas eind februari en dus zitten de Amerikaanse clubs nog middenin hun oefencampagnes. Inter Miami trok daarbij naar Hongkong om een oefenduel tegen een lokaal team te spelen. De regering van Hongkong trok daarbij ook de portemonnee. De organisator van de wedstrijd kreeg twee miljoen Amerikaanse dollar om de ploeg naar Hongkong te halen. Tickets kostten meer dan honderd dollar en waren binnen korte tijd stijf uitverkocht.

Inter Miami speelde op zondag 4 februari tegen Hong Kong XI. De Amerikaanse ploeg van Lionel Messi en Luis Suarez won met 4-1, maar beide grote sterren bleven op de bank zitten. De Argentijn heeft namelijk last van een bovenbeenblessure en zat negentig minuten op de bank zonder zijn voetbalschoenen aan te trekken. De veertigduizend supporters in het stadion trokken het na zeventig minuten niet meer en begonnen met spreekkoren. 'Wij willen Messi' en 'Waar is Messi?' schalde van de tribunes. Tijdens een toespraak van eigenaar David Beckham na afloop van de wedstrijd klonk een striemend fluitconcert.

Wat heeft de regering van Hongkong gezegd?

De regering van Hongkong wilde antwoorden. Veel toeschouwers zijn teleurgesteld en willen hun geld terug. Ook investeerde de regering zelf in het duel van Inter Miami en dus kwamen zij met een verklaring. 'Nu Messi niet heeft gespeeld, zijn de regering en alle voetbalfans enorm teleurgesteld over de regeling van de organisator. De organisatie is alle voetbalfans een verklaring verschuldigd', valt te lezen in een verklaring van de regering van Hongkong. 

Er kwam een antwoord van de organisatie, al is het de vraag of het genoeg is. 'We hadden geen informatie over het niet laten spelen', zeggen zij. Ook is de organisatie zelf 'extreem teleurgesteld', naar eigen zeggen. Inter Miami trainer Gerardo Martino kwam ook met een verklaring. 'We begrijpen de teleurstelling van de fans over de afwezigheid van 'Leo' en Luis. We vragen hun vergiffenis. We hadden gehoopt dat we ze ook maar even konden laten spelen, maar het risico was te groot.'

Wat heeft de organisator gedaan om fans tegemoet te komen?

Organisator Tatler Asia liet eerder al weten dus zeer teleurgesteld te zijn, maar komt fans nu toch tegemoet. Er bleek in het contract van de Argentijn te staan dat hij minimaal een helft had moeten voetballen, maar aan die eis werd niet voldaan. Zelf zei Messi: "Ik voelde ongemak en heb een MRI-scan laten maken en daaruit kwam een zwelling naar voren. Ik begrijp heel goed dat mensen er naar uitkeken en ik hoop dat er nog een kans voor mij komt om in Hongkong te spelen." Tatler Asia gaat nu alle kaartjes die via de officiële kanalen waren aangeschaft voor de helft vergoeden. Sommige fans betaalden omgerekend rond de zeshonderd dollar voor een kaartje.