Nieuws

Voetballen met kerst in Engeland: wat is de geliefde Boxing Day precies?

Voetballen met kerst in Engeland: wat is de geliefde Boxing Day precies?

24-12-2023 20:00

Het is weer kerst en dat betekent dat de bal in Engeland rolt op Boxing Day. Maar wat houdt deze speciale dag in het voetbal eigenlijk in? VoetbalNieuws neemt het geliefde fenomeen met je door!

Wat is Boxing Day?

De term Boxing Day stamt al uit het jaar 1871. De dag wordt naast Engeland ook traditioneel gevierd in Ierland, Canada, Nieuw-Zeeland en Wales. Boxing Day staat in het teken van het openen van een kerstkist om spullen voor de armen in te stoppen en vindt de dag na Eerste Kerstdag plaats.

Wat is Boxing Day in het voetbal?

Waar de meeste voetbalcompetitie tijdens kerst stilleggen door de winterstop, rolt de bal in Engeland wel. Al sinds het eerste seizoen van de Engelse competitie in 1888 werd er op 26 december 'gewoon' gevoetbald. Waar de dag voor de Tweede Wereldoorlog nog met name in het teken stond van derby’s is dat vandaag de dag niet meer speciaal het geval.

Wat was de beste Boxing Day?

Rond Boxing Day gaat één speciale editie jaarlijks weer viraal. Zo was de Boxing Day van 1963 een zeer bijzondere. Die dag vielen er namelijk maar liefst 66 doelpunten in totaal, waaronder een 10-1 overwinning van Fulham op Ipswich.