Exclusive

Gimenez in de Mexicaanse spotlights: zo zit zijn contract bij Feyenoord in elkaar

Gimenez in de Mexicaanse spotlights: zo zit zijn contract bij Feyenoord in elkaar

17-07-2023 11:34 Laatste update: 11:35
2

Santiago Gimenez kan niet meer stuk in Rotterdam en heeft tegen Voetbal International uitgesproken dat zijn hoofd en hart hem vertellen dat hij nog minimaal één jaar moet blijven. Dat lijken ze bij Feyenoord ook wel te willen, maar niets is zo onvoorspelbaar als de voetballerij. De Mexicaan was goed voor de winnende treffer in de finale van de Gold Cup tegen Panama en heeft de slapende topclubs hier wellicht mee wakker gemaakt. Hoe zit zijn contract bij Feyenoord eigenlijk in elkaar? VoetbalNieuws legt het je uit.

Zomer 2022: Gimenez wordt gepresenteerd als opvolger van Dessers

Feyenoord en spitsen gaan de laatste jaren hand in hand, zo ook met Cyriel Dessers. De spits werd met tien goals topscorer van de Conference League maar de twee partijen besloten niet om de succesvolle samenwerking met nog minimaal een jaar te verlengen. De Rotterdammers moesten dan ook op zoek naar een nieuwe spits, waarna de naam van Gimenez eind juli uit de hoge hoed van Dennis te Kloese kwam. De algemeen directeur van Feyenoord kende de spits nog uit de periode waarin hij werkzaam was in Mexico.

Nog voor Gimenez zijn handtekening onder zijn contract zet, lekken de nodige transferdetails al uit. De Mexicaanse tak van ESPN meldt dat Feyenoord vier miljoen betaalt en daarmee vijftig procent van de transferrechten in handen krijgt. Dat percentage kan gedurende het jaar oplopen, waarbij de Rotterdammers nog maximaal veertig procent extra bij kunnen kopen. Dat wordt later in het jaar bevestigd, alleen stelt Te Kloese dat het initiële aankoopbedrag lager dan vier miljoen euro ligt.

Moeilijke eerste, maar geweldige tweede seizoenshelft

Gimenez moest het in de eerste seizoenshelft nog geregeld doen met een plekje op de bank achter concullega Danilo, maar maakt hier en daar al belangrijke doelpunten. De goal tegen SS Lazio in de laatste wedstrijd van de groepsfase van de Europa League spreekt niet tot de verbeelding qua schoonheid, maar laat al wel zien dat de spits over het nodige doorzettingsvermogen beschikt. Dat constateren ze intern bij Feyenoord ook, waardoor Gimenez aan het begin van de tweede seizoenshelft de absolute aanvalsleider werd.


Gimenez maakt zijn eerste écht belangrijke doelpunt voor Feyenoord in de Europa League tegen Lazio

Als basisspeler begon Gimenez wekelijks beter en beter te presteren, maar in de tussentijd heeft ook Feyenoord niet stilgezeten. Eind maart onthulde Voetbal International dat de Rotterdammers al twintig procent van de transferrechten hebben bijgekocht en niet veel later onthult hetzelfde medium dat de portemonnee ook snel getrokken gaat worden voor overige twintig procent. Uiteindelijk werd Gimenez kampioen met Feyenoord en wist hij in zijn eerste seizoen in totaal tot 23 goals te komen.

Wat als Feyenoord Gimenez verkoopt?

Feyenoord heeft momenteel dus negentig procent van de transferrechten van Gimenez in handen, wat betekent dat de overige tien procent van de winst van een toekomstige transfersom naar zijn vorige werkgever Cruz Azul gaat. Volgens de geruchten zouden verschillende Europese clubs de verrichtingen van de spits in de gaten houden. Mochten deze clubs toe willen slaan, dan zal er wel een flink bedrag op tafel moeten komen. Volgens Transfermarkt.com vertegenwoordigt de spits een marktwaarde van 25 miljoen euro. Gezien de houding van de Rotterdammers tijdens de onderhandelingen met RB Leipzig over Lutsharel Geertruida zal ook dat verre van genoeg zijn om Gimenez los te weken.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!