Van den Brom wil weer aan de slag: hoe verliep zijn trainerscarrière tot nu toe?

Van den Brom op weg naar Vitesse: hoe verliep zijn trainerscarrière tot nu toe?

29 april om 20:05
Laatste update: 29 april om 20:05

John van den Brom lijkt de nieuwe hoofdtrainer van Vitesse te worden. De tweevoudig international stond al aan het roer van verschillende clubs in binnen- en buitenland en werd recentelijk ontslagen in Polen. Hoe verliep zijn trainerscarrière tot nu toe en bij welke clubs zwaaide hij met de scepter? VoetbalNieuws zet het voor je op een rij.

Wie is John van den Brom?

Joseph Antonius (John) van den Brom werd op 4 oktober 1966 geboren in Amersfoort, Utrecht. Hij begint met voetballen bij de lokale amateurploeg APWC en speelt daar twaalf jaar. AFC Quick 1890 ziet toch iets in de voetballer en neemt hem in 1984 over. Bij Quick blijft Van den Brom zich ontwikkelen en na twee jaar kan hij de overstap maken naar het profvoetbal. VitesseFC Utrecht en FC Wageningen hebben interesse, maar hij kiest uiteindelijk voor de Arnhemmers. Op 16 augustus 1986 maakt hij zijn debuut voor de club waar hij uiteindelijk zeven seizoenen zou spelen. In die tijd speelde hij 225 wedstrijden en daarin scoorde hij tachtig keer. Hiermee werd hij vier keer de clubtopscorer van Vitesse. Mede door zijn inbreng wist de Arnhemse club in het seizoen 1988/89 na negen jaar weer naar de Eredivisie te promoveren.

John van den Brom in actie als voetballer van Vitesse.
John van den Brom in actie als voetballer van Vitesse.

Toch weet Van den Brom in 1993 de voetballadder weer een stukje hoger op te klimmen. Ajax haalde hem in huis als opvolger van Wim Jonk en de middenvelder moet de nieuwe 'zes' worden van de Amsterdammers. Die strijd verliest hij echter van Frank Rijkaard en dus moet hij meestal van de tribune of bank toekijken. Dat moest Van den Brom ook op 24 mei 1995. Louis van Gaal nam hem niet op in de wedstrijdselectie voor de Champions League finale en dus zat hij in het Ernst Happelstadion ook hoog en droog op de tribune. Na twee seizoenen houdt hij het voor gezien bij Ajax en reist hij naar Turkije. Istanbulspor werd zijn volgende club, waarna Van den Brom ook nog zou spelen voor wederom Vitesse en De Graafschap.

Hoe verliep de trainerscarrière van John van den Brom?

Terwijl Van den Brom nog speelde voor Vitesse was hij al bezig met het trainersvak. Hij coachte namelijk bij Vitesse 1892, de amateurtak van de Arnhemmers. Tijdens zijn periode daar werkt hij onder andere met Theo Janssen en Andy van der Meijde. Zijn eerste baan na zijn carrière als voetballer was bij zijn laatste club, De Graafschap. Van den Brom werkte als hoofdscout bij de club, waarna hij hoofdtrainer wordt van de amateurs van Bennekom. Na zijn eerste stappen in de hoofdklasse begint de oud-middenvelder met zijn eerste stappen in de trainerswereld. Hij bekleed diverse functies bij Ajax, waarna hij bij AGOVV aan de slag gaat. Daar laat Van den Brom voor het eerst aan een groter publiek zien dat hij een getalenteerde trainer is. Binnen drie jaar maakt hij van de ploeg een stabiele subtopper op het tweede niveau van Nederland.

Daarop klopt ADO Den Haag aan in Apeldoorn en dus wordt hij trainer van de club in 2010. Het bleek een gouden zet, want in zijn eerste jaar behaald ADO het beste clubresultaat in 35 jaar. Aan het einde van het seizoen behaalde Van den Brom met ADO Europees voetbal door de play-offs winnend af te sluiten. Hierdoor plaatste de club zich voor het eerst sinds het seizoen 1986/87 weer voor een Europees bekertoernooi. Door de goede resultaten werd de trainer genomineerd voor de Rinus Michels Award. De prijs ging dat jaar echter naar de trainer van FC Twente, Michel Preud'homme.

Na dat jaar maakt de trainer van ADO echter een omstreden overstap. Hij had nog een contract van één jaar in Den Haag, maar stapte over naar zijn liefde Vitesse. Dat bleek een mindere match dan gedacht. Vitesse was nog altijd in handen van eigenaar Merab Zjordania en die wilde de top van Nederland aanvallen. Dat lukte niet. De Arnhemmers wonnen de finale van de Europese play-offs nog van RKC, maar Zjordania stuurde Van den Brom na de behaalde zevende plaats toch weg. In de jaren die daarop zouden volgen begint de reeks clubs van de trainer. Eerst is hij twee jaar trainer van Anderlecht, waarin hij in zijn eerste jaar Belgisch kampioen wordt. Het tweede seizoen wordt echter zijn Waterloo, want de resultaten vallen tegen.

Lang hoeft hij niet thuis te zitten, want AZ haalt de trainer binnen als opvolger van Marco van Basten. Twee keer haalt hij de bekerfinale met de Alkmaarders, maar er wordt geen prijs gepakt. Aan het einde van het seizoen 2018/2019 besluit Van den Brom te stoppen bij AZ en kiest hij voor een nieuw avontuur. Die vindt hij niet ver van Alkmaar, want hij gaat werken bij FC Utrecht. In het enige jaar waarin de voormalig international de trainer is van FC Utecht haalt hij de bekerfinale ten koste van Ajax. Echter wordt die finale uit de agenda geschrapt door COVID-19. Een terugkeer naar België staat op hem te wachten, want in 2020 tekent Van den Brom een contract bij KRC Genk. Het verhaal zou niet hetzelfde lopen als bij Anderlecht, want de resultaten vallen al snel tegen. Daarop wordt hij ontslagen en dus gaat hij voor het eerst buiten Europa werken.

Het werd een avontuur van korte duur. Bij het Saoedische Al-Taawoun zit hij zeven wedstrijden op de bank, waarna hij alweer zijn koffers kan pakken. Toch was Van den Brom opgevallen en dus kon hij een contract tekenen in Polen bj Lech Poznań. Het werd een succesvol eerste seizoen. Na een vroege uitschakeling in de play-offs voor de Europa League is het team uiterst succesvol in de Conference League. Het haalt de kwartfinale waar het uitgeschakeld wordt door de latere finalist Fiorentina. Het jaar erna werd wederom zijn laatste. De trainer kan de resultaten van het eerste jaar niet herhalen en wordt dus ontslagen. 'Het was niet zo succesvol als we hadden gehoopt. Niet alleen door de vroege Europese uitschakeling, maar ook de situatie in de competitie. We staan derde, maar hebben al veel punten verloren', zei Technisch directeur Tomasz Rzasa.

Bij welke clubs stond John van den Brom aan het roer?

VV Bennekom - 2003 tot 2004
Jong Ajax - 2004 tot 2006
AGOVV - 2007 tot 2010
ADO Den Haag - 2010 tot 2011
Vitesse - 2011 tot 2012
RSC Anderlecht - 2012 tot 2014
AZ Alkmaar - 2014 tot 2019
FC Utrecht 2019 tot 2020
KRC Genk - 2020 tot 2021
Al-Taawoun - 2022
Lech Poznan - 2022 tot 2023

In een interview met ESPN liet de trainer weten snel weer aan de slag te willen. "Deze was echt totaal onverwacht. Ik had met dagelijks normaal contact met de clubleiding. En heb nooit enige indicatie of een signaal gehad dat het een lastig karwei zou worden. Dat vond ik het moeilijkste om te accepteren", aldus Van den Brom. "Ik voel me nergens te groot voor. Tuurlijk heb je wel een plaatje in je hoofd om ergens in te stappen waar je echt iets kunt bereiken. Je bent wel sportman en streeft altijd het hoogste na. Dat zou het mooiste zijn. Maar als dat niet lukt, dan kan ik ook gewoon tevreden zijn met een club die iets lager staat. Zodat je wel gewoon met plezier elke dag kan werken met spelers. Dat mis ik nu al." Van den Brom heeft vaak aangegeven dat hij openstaat voor een terugkeer bij Vitesse en de ervaren oefenmeester is dan ook de topkandidaat voor de Arnhemse club, dat na een fikse puntenstraf is gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie.