RKC houdt volop uitzicht op play-offs om Europees voetbal en wint overtuigend

05-05-2023 21:50

RKC Waalwijk heeft thuis tegen FC Volendam goede zaken gedaan in de strijd om een plekje in de play-offs voor Europees voetbal. In het Mandemakers Stadion was de ploeg van afzwaaiend trainer Joseph Oosting duidelijk een maatje te groot voor de club in degradatiestress: 4-1.

Al in de eerste helft werd duidelijk dat RKC een zorgeloze avond tegemoet ging. Na amper drie minuten lag de eerste treffer van de avond al tegen de touwen. Yassin Oukili probeerde het maar eens en zag zijn inzet op fraaie wijze tegen de touwen slaan. Nog voor rust werd de marge verdubbeld en weer was de treffer prachtig.

Pelle Clement ontving de bal op het middenveld en schatte een loopactie van Florian Josefzoon op waarde. Met een fraaie steekbal zette de spelverdeler de aanvaller vrij voor de keeper. Met een minstens zo mooie lob verschalkte Josefzoon FC Volendam-keeper Filip Stankovic.

Vlak na rust bleek al snel dat RKC duidelijk een maatje te groot was voor de bezoekers uit het vissendorp. Mats Seuntjes kon drie minuten na rust vogelvrij opstomen, kappen én draaien in het vijandelijke zestienmetergebied van FC Volendam. De technisch fijnbesnaarde aanvaller had vervolgens de hoek voor het uitkiezen: 3-0.

Vier minuten later deed Francesco Antonucci wat terug. De middenvelder van de Noord-Hollanders werd (net als Seuntjens) geen strobreed in de weggelegd en pegelde van afstand knap raak. RKC scoorde nog één keer in de slotfase. Julen Lobete vond het net met een bekeken schot in de verre hoek: 4-1. Door de volgende nederlaag van FC Volendam blijven de degradatiezorgen onverminderd groot.

Als concurrenten FC Emmen en Excelsior dit weekend winnen, is FC Volendam de nieuwe nummer zestien van de Eredivisie. RKC kan de komende dagen rustig achteroverleunen en is dankzij de zege in Waalwijk de nieuwe nummer acht van de Eredivisie met drie punten voorsprong op naaste achtervolgers NEC en sc Heerenveen. Daarmee ligt de ploeg van Joseph Oosting op koers voor het halen van de play-offs om Europees voetbal.