Nieuws

AZ schuift Sierksma door naar eerste elftal: wie is de succesvolle jeugdcoach?

AZ schuift Sierksma door naar eerste elftal: wie is de succesvolle jeugdcoach?

18 januari - 13:15 Laatste update: 25-04-2023 18:35

AZ heeft Jan Sierksma na het ontslag van Pascal Jansen, en de benoeming van Maarten Martens als tijdelijke hoofdtrainer, doorgeschoven naar het eerste elftal. Wie is assistent-trainer Sierksma, de spil achter het Alkmaarse succes in de jeugd? VoetbalNieuws stelt de oefenmeester aan je voor.

Sierksma was sinds december 2020 hoofdcoach van de O18-ploeg en is in het bezit van de UEFA A-licentie. Daarmee is de oefenmeester bevoegd om jeugdteams te leiden en tweede elftallen van profclubs. Sierksma was naast eindverantwoordelijke bij het stuntteam uit de Youth League ook assistent-trainer bij Jong AZ. In mei 2023 bracht AZ naar buiten dat Sierksma bij Jong AZ de opvolger werd van Maarten Martens, die een andere rol binnen de club zou gaan bekleden. Voordat de trainer aan de slag ging in Noord-Holland was Sierksma tussen 2014 en de zomer van 20020 actief SC Cambuur.

Sierksma begon als veldvoetballer, maar besloot al relatief snel voor een carrière in de zaal te kiezen. De trainer bleek talent te hebben, promoveerde onder meer naar de Eredivisie en eindigde op een groot internationaal in Italië futsal-toernooi als derde. Op 27-jarige leeftijd moest de technisch onderlegde Sierksma noodgedwongen stoppen wegens slepend blessureleed.

In 2014 begon de inmiddels 38-jarige AZ O18-trainer aan zijn eerste klus bij een BVO. Zijn eerste grote successen boekte hij met het Cambuur O17-elftal. Met het jeugdelftal promoveert hij tweemaal van de Vierde naar de Tweede Divisie. De ontwikkeling van Sierksma bij de Friese formatie wordt beloond met een promotie naar Cambuur O19. Vervolgens strijdt hij met die ploeg mee om de titel in de Tweede Divisie, maar wordt het seizoen voortijdig afgebroken door het uitbreken van de coronapandemie. Toen AZ aanklopte voor de diensten van Sierksma, zwichtte de oefenmeester voor de avances van de Alkmaarders. "Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk. De ambitie won het uiteindelijk", liet hij zich ontvallen met het blad Voetbal Friesland Magazine.

Met AZ O18 bouwde Sierksma afgelopen jaar al aan een stevig fundament. Onder zijn leiding werd het jeugdelftal voorjaarskampioen, bekerwinnaar en landskampioen. Daardoor werd een ticket voor de Youth League veroverd. Hierin werd er onder meer korte metten gemaakt met de talenten van FC Barcelona en Real Madrid, waar AZ zich uiteindelijk zelfs tot winnaar van het jeugdtoernooi kroonde. Wat wachtte was een wedstrijd in La Bombonera tegen de talenten van Boca Juniors. Na strafschoppen tegen Boca Juniors liepen de AZ-talenten helaas de beker om de Youth Finalissima mis.

"Ik keek naar het scorebord en ik dacht wel: dit is geweldig", zegt Sierksma bij NH Sport vlak na afloop van de zege op De Koninklijke. "Ik had dit niet verwacht, maar ik had wel door dat we een kans hadden om te winnen. We hebben ze goed geanalyseerd en wisten waar hun kracht lag, maar ook waar de kansen lagen voor ons. Bij rust sta je met 2-0 voor en dan denk je: mooi man. Real heeft niet heel veel grote kansen gecreëerd. Ik denk dat 4-0 terecht is, we hebben het echt beter gedaan dan de tegenstander. Een groot compliment aan de jongens." 

Sierksma staat erom bekend zijn elftallen gedisciplineerd te laten spelen en opereert doorgaans in een 4-3-3 formatie met de punt naar voren, weet Voetbal Friesland Magazine. De trainer staat bekend als leergierig, ontwikkelingsgericht en leest veel voetbalboeken.  

Hij schroomt daarnaast niet om zijn voetbalnetwerk aan te boren om inspirerende mensen uit de voetbalwereld te spreken. In Amsterdam loopt Sierksma David Endt een keer tegen het lijf. Er is direct een klik met de journalist en oud-teammanager van Ajax en het duo onderhoudt nog altijd contact. Endt werkte in het verleden onder meer samen met Rinus Michels en Louis van Gaal en Johan Cruijff. Door vragen te stellen over de toptrainers, leert Sierksma naar eigen zeggen 'ontzettend veel'.

In aanloop naar de finale van de Youth League wisten de talenten van AZ achtereenvolgens Eintracht Frankfurt, FC Barcelona, Real Madrid en Sporting Portugal uit te schakelen. De leeftijdsgenoten van Hajduk Split schakelden ook een paar aardige namen uit: Shakhtar Donetsk, Borussia Dortmund, Manchester City en AC Milan gingen de bietenbrug op tegen de Kroaten.

Na het ontslag van Pascal Jansen bij AZ in januari van dit jaar werd Maarten Martens aangesteld als tijdelijke oefenmeester. Een dag later werd bekend dat de Belg in Sierksma zijn assistent-trainer zag. Een rol die hij een jaar geleden al bekleedde onder Martens bij de Onder-19 van AZ.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!