Nieuws

Cocu erkent 'strijd tegen degradatie' met Vitesse: 'De waarheid ligt op het veld'

Cocu erkent 'strijd tegen degradatie' met Vitesse: 'De waarheid ligt op het veld'

15-10-2022 08:50

Vitesse is momenteel de rode lantaarndrager in de Eredivisie. Met Phillip Cocu aan het roer hopen de Arnhemmers het tij te keren, al weet de coach ook dat het niet makkelijk zal worden.

"Natuurlijk is dit een strijd tegen degradatie", is Cocu realistisch tegenover het Algemeen Dagblad. "Dat realiseren we. Maar we staan niet per direct op omvallen. Daarom kijk ik nu ook niet naar de gevolgen van een degradatie voor de club. Naar banenverlies of een veel lagere begroting. Ik ben hartstikke strijdbaar. En positief. Alles is erop gericht om op korte termijn resultaat te behalen. Alles draait er om weg te komen uit de zorgen. Wij hebben daar zelf invloed op. Op het veld. Allereerst bij Cambuur."

Vitesse verloor vorig weekend in eigen huis tegen Fortuna Sittard (1-2). "We hebben één baaldag gehad", vertelt Cocu. "Met een terugblik op de wedstrijd. Met beelden van goede momenten, maar ook met de slechte momenten. Daarna heb ik de groep een dag vrij gegeven. Woensdag trof ik al een veel frisser stel aan. Dat positieve gevoel is verder in de week gegroeid. We hebben dagelijks gesprekken gevoerd. Dat deed de gehele staf. Er is door de spelersgroep uiteindelijk goed en hard gewerkt. Maar de waarheid ligt op het veld. Bij Cambuur."

Cocu stapt af van het 5-3-2-systeem van voorganger Thomas Letsch en hoopt er 4-3-3 volgens de Hollandse School in te kunnen slijpen. "Ik geloof in dit systeem. We zijn een weg ingeslagen en volgen die ook. Alles zal daarbij niet één-twee-drie goed lopen. En er zit een conflict in deze werkwijze. We hebben tijd nodig om zaken in te slijpen, maar we hebben geen tijd want er zijn punten nodig. Maar ik denk, samen met de staf, dat dit de beste weg is. We zien op het trainingsveld al duidelijk vooruitgang. De spelers geloven ook in deze speelwijze."

Vitesse speelt zaterdagavond om 21.00 uur uit bij SC Cambuur Leeuwarden.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!