Breaking news

Mbappé beslist heerlijk voetbalgevecht, PSG halve finalist ten koste van Barça

16 april - 22:59 Laatste update: 23:04

Uit een heerlijk voetbalgevecht kwam PSG uiteindelijk al winnaar uit de strijd. De Fransen waren 1-4, 4-6 over twee wedstrijden, de baas over FC Barcelona. Uitgerekend Ousmane Dembélé nam, samen met Kylian Mbappé, een hoofdrol op zich.

In een kolkend Camp Nou werd de return in de kwartfinales van de Champions League afgetrapt, waarbij FC Barcelona de voorsprong uit het eerste duel in Parijs (2-3 winst) probeerde te verdedigen. PSG, onder leiding van sterspeler Kylian Mbappé, zocht echter naar kansen om deze achterstand om te buigen. De openingsgoal viel al vroeg in de wedstrijd; na twaalf minuten bracht Raphinha de Catalaanse fans in extase. Lamine Yamal, die op rechts doorkwam, zag zijn harde voorzet door een ongelukkige aanraking van Raphinha in het doel belanden. De druk op Paris Saint-Germain nam toe, aangezien ze nu minimaal twee doelpunten nodig hadden.

Het antwoord van PSG liet niet lang op zich wachten. Ousmane Dembélé, die bij elke balcontact uitgefloten werd door het publiek vanwege zijn verleden bij Barça, tekende voor de gelijkmaker. Op de veertigste minuut, na een rode kaart voor Ronald Araújo van Barcelona, benutte Dembélé de ontstane ruimte bij de tweede paal en schoot genadeloos hard in het dak van het doel. De rode kaart voor Araújo was een dieptepunt voor Barcelona. Hij werd vroeg in de wedstrijd naar de kleedkamer gestuurd na een overtreding net buiten het strafschopgebied, waardoor Barcelona de rest van de wedstrijd met tien man moest spelen. Dit leek PSG in de kaart te spelen, maar de solide defensieve lijn van Barcelona en enkele uitmuntende reddingen van doelman Marc-André ter Stegen hielden de score gelijk.

In de rest van de eerste helft probeerde PSG het numerieke voordeel uit te buiten, wat resulteerde in enkele hachelijke momenten voor het doel van Barcelona. Toch wist geen van beide teams een tweede doelpunt te forceren voor het rustsignaal klonk, waardoor beide teams met een 1-1 stand naar de kleedkamers gingen. Met deze stand beloofde de tweede helft een spannende strijd te worden. De tweede helft was een aaneenschakeling van cruciale momenten en zenuwslopende acties. Het begon direct na de aftrap toen PSG hun aanvallende intenties duidelijk maakte, maar keeper Marc-André ter Stegen was paraat om een krachtig afstandsschot te stoppen. Kort daarna, in de 54ste minuut, kwam de gelijkmaker van PSG. Vitinha vond met een afstandspoeier de netten met een strak schot in de verre hoek, wat de totaalscore over twee wedstrijden op 4-4 bracht. De spanning in het stadion was voelbaar, met nog ruim een half uur te spelen.

De situatie voor Barça werd nog nauwer toen João Cancelo in de 61ste minuut een roekeloze tackle inzette, wat resulteerde in een penalty. Mbappé nam de verantwoordelijkheid en scoorde, waardoor PSG een 4-5 voorsprong nam op aggregate. Deze goal zette de toon voor wat een zware avond zou worden voor de thuisploeg. De wedstrijd bleef intens met meerdere disciplinaire maatregelen. Robert Lewandowski en Ilkay Gündogan kregen gele kaarten voor hun overtredingen, en Barcelona's coach Xavi Hernández kreeg een rode kaart na een uitbarsting van frustratie aan de zijlijn.

Uiteindelijk zorgde Mbappé in de laatste minuut van de reguliere speeltijd voor het slotakkoord. De Fransman schoot de uiteindelijke eindstand van 1-4 op het scorebord. En zo treft PSG in de halve finales Borussia Dortmund, dat de baas over Atlético Madrid was.