Nieuws

Chaos in Amsterdam: wie zitten er nog in de Raad van Commissarissen bij Ajax?

Chaos in Amsterdam: wie zitten er nog in de Raad van Commissarissen bij Ajax?

10 januari - 15:25 Laatste update: 29 april - 21:13
1

De Raad van Commissarissen van Ajax is dit jaar het onderwerp van gesprek in Amsterdam. Na het ontslag van technisch directeur Sven Mislintat ging de RvC flink op de schop en moest het Ajax-DNA weer terugkeren in de Johan Cruijff ArenA. Enkele bekende namen keerde terug, maar zondag 14 april werd duidelijk dat Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen terugtreden na alle kritiek. Wie zijn er nu nog allemaal lid van deze raad? VoetbalNieuws vertelt het je.

Michael van Praag (1947)

Op 1 oktober bracht Ajax naar buiten dat Michael van Praag werd voorgedragen voor een rol in de RvC. Van Praag is de zoon van voormalig Ajax-voorzitter Jaap van Praag. Dat Ajax er met de paplepel werd ingegoten, bleek later wel. In 1989 werd Van Praag aangesteld door Ajax als voorzitter van de Amsterdamse club. Van Praag restte de taak om de Amsterdammers er weer bovenop te helpen, en dat lukte. Ajax werd in 1989/90 direct landskampioen en enkele seizoenen later in 1995 werd de Champions League veroverd door de Amsterdammers en een jaar later het wereldkampioenschap voor clubs. Louis van Gaal werd aangesteld als hoofdtrainer, en tot 2003 was Van Praag als voorzitter verbonden aan de club. In november 2023 keerde Van Praag terug bij Ajax, waar hij tot de AVA van 2026 aan verbonden zou blijven.

Leo van Wijk (1946)

Met het voordragen van Van Praag viel ook de naam van Leo van Wijk De Amsterdammer is in Nederland vooral bekend geworden door zijn jarenlange functioneren bij luchtvaarmaatschappij KLM. In 2012 ging Van Wijk in een bestuurlijke functie aan de slag bij Ajax. Hij werd in juni 2012 benoemd tot lid van de RvC van de Amsterdammers. Uiteindelijk werd Van Wijk zelfs voorzitter van het Amsterdamse bestuursorgaan. Sinds 2000 was Van Wijk al lid van verdienste van Ajax. Op 17 november keerde Van Wijk na vijf jaar weer terug als lid van de RvC.

Danny Blind (1961)

Danny Blind werd woensdag 27 december opnieuw benoemd tot lid van de RvC van Ajax. De voormalig speler en bestuurder van de Amsterdammers neemt daarmee de plaats in van Jan van Halst, die interim algemeen directeur is in Amsterdam.

Louis van Gaal (1951)

In oktober 2023 bracht Ajax het nieuws naar buiten dat Louis van Gaal als adviseur van de RvC terugkeerde bij Ajax. De oud-trainer van de Amsterdammers werkte in rap tempo aan een nieuwe organisatie en sprak destijds van 'een vreemdelingenlegioen bij Ajax'.