Nieuws

Het trauma van Nijmegen: zo verliepen de vijf verloren bekerfinales van NEC

Het trauma van Nijmegen: zo verliepen de vijf verloren bekerfinales van NEC

21 april - 20:34 Laatste update: 20:34

De supporters van NEC keren zondagavond met groot verdriet terug naar Nijmegen. Hun ploeg verloor voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis een bekerfinale. Feyenoord was met 1-0 te sterk in De Kuip. VoetbalNieuws.nl laat je het trauma van Nijmegen zien, dat al in 1973 begon.

1973: NAC Breda - NEC (2-0)

NEC's eerste finale was tegen NAC, waarbij vroege fouten hen duur kwamen te staan. NEC had het betere van het spel en creëerde de meeste kansen, maar een fout van doelman Harry Schellekens leidde tot het eerste doelpunt voor NAC. De eindstand van 2-0 liet NEC teleurgesteld achter, een patroon dat zich in latere jaren zou herhalen.

1983: Ajax - NEC (3-1 en 3-1)

In de jaren tachtig stond NEC tweemaal tegenover het machtige Ajax, met spelers als Johan Cruijff en Marco van Basten. In een tweeluik, zowel in Amsterdam als Nijmegen, toonde Ajax hun overmacht met tweemaal een 3-1 overwinning. Ondanks moedig verweer was de kloof in klasse duidelijk zichtbaar.

1994: Feyenoord - NEC (2-1)

De finale van 1994 bood NEC een derde kans, deze keer tegen Feyenoord. NEC had destijds verrassend Ajax verslagen in de halve finales, maar de Rotterdammers bleken te sterk in De Kuip. Ruud Heus en John van Loen zetten Feyenoord op een comfortabele voorsprong, waarna een eretreffer van Bennie Dekker niet meer mocht baten: 2-1.

2000: NEC - Roda JC Kerkrade (0-2)

De meest recente finale, tegen Roda JC, eindigde in een 0-2 nederlaag. De teleurstelling was nu veel groter dan voorheen, vooral omdat NEC de finale bereikte na een reeks indrukwekkende overwinningen. Helaas, in een wedstrijd die voor velen als hun grootste kans ooit werd gezien, liet NEC het afweten. Bob Peeters en Eric van der Luer beslechtten het pleit in het voordeel van de Limburgers.

2024: Feyenoord - NEC (1-0)

In 2024 stond NEC dus wederom in de finale, voor de tweede keer tegen Feyenoord. De Nijmegenaren gingen als subtopper, maar toch als underdog naar De Kuip. In een door stakingen ontsierde finale maakte Igor Paixão uiteindelijk de winnende treffer voor de Rotterdammers. Ondanks het feit dat NEC nog bijna twintig minuten lang tegen tien man speelde, trok Feyenoord de eindzege over de streep en de beker voor de vijfde keer aan de neus van NEC voorbij.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!