Nieuws

Dit heeft KNVB-directeur amateurvoetbal te zeggen over de voetbalpiramide

Dit heeft KNVB-directeur amateurvoetbal te zeggen over de voetbalpiramide

7 februari - 09:50

Al enkele jaren kunnen er uit de Keuken Kampioen Divisie geen clubs degraderen. Dat houdt direct in dat clubs uit de Tweede Divisie niet het profvoetbal kunnen binnentreden. Door amateurstunts in de KNVB Beker is de roep om de voetbalpiramide weer om te gooien weer groot. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, heeft zich nu uitgesproken over deze wens van menig voetbalfanaat.

Afgelopen jaar zagen we Luton Town nog voor het eerst in de geschiedenis de promotie maken aar de Premier League. Na het kampioenschap van 2014 in de Conference League, het vijfde niveau van de Engelse voetbalpiramide, zette het een ware opmars in. Door de regeling in Nederland zijn zulke voetbalsprookjes al enkele jaren geen werkelijkheid. De laatste keer dat een 'club' de promotie maakte vanuit de Tweede Divisie naar de KKD, was Jong AZ in het seizoen 2016/17. 

Waarom houdt de KNVB de voetbalpiramide dicht?

"Sportief gezien wil de KNVB dat er promotie en degradatie komt tussen de profs en de amateurs. Die discussie speelt natuurlijk al jaren", geeft Van der Zee aan in gesprek met Voetbal International. De voetbaldirecteur geeft aan dat de bond alle risico's in kaart geeft gebracht: in economisch opzicht, wat speeldagen betreft, veiligheid, accommodatie. "Het is gewoon een brug te ver. Dan moet je oppassen dat je geen dingen gaat doordrukken, op basis van enkele amateurclubs die voorstander zijn van een promotieregeling", meent Van der Zee. "Dat zou ten koste gaan van een paar clubs in de KKD die je misschien nooit meer terugziet in het profvoetbal. Het economische belang van die clubs is voor de KNVB ook heel belangrijk", klinkt het.

Is Van der Zee zelf geen voorstander dan?

"Met mijn amateur-pet op zeg ik dat we het gewoon moeten invoeren. Maar dat betekent dan óók dat de betreffende amateurclubs zich moeten houden aan de regels over het aantal contractspelers, aan de eisen op het gebied van veiligheid en accommodatie, et cetera", meent hij. Als voorbeeld neemt Van der Zee amateurclub Achilles '29, dat tussen 2013 en 2017 actief was in de Eerste Divisie. Afgelopen seizoen degradeerde het echter alweer naar het zeven niveau van Nederland. 

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse voetbalpiramide er uit?

In de winter van 2019 besloot de KNVB dat er minimaal tot en met het seizoen 2022/23 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie was. Echter werd twee jaar geleden besloten om dit met vijf jaar te verlengen. "En dat zou ook nog weleens tien jaar kunnen worden. Voorlopig zal er op dit vlak dus niks veranderen", meent Van der Zee.

Waarom is de voetbalpiramide in Engeland dan wél open?

Volgens Van der Zee heeft Nederland een 'uniek voetballandschap', waar amateurs zowel actief kunnen zijn in divisies op zondag én zaterdag. "Dat zit nog heel sterk in de Tweede Divisie ook. Dit speelt bij ons veel sterker dan in andere landen", meent de voetbaldirecteur. "Nog maar even Katwijk als voorbeeld: die gaan nóóit op zondag voetballen. Dit soort veranderingen vraagt leiderschap van clubs."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!