Exclusive

Wie is Xavi Simons? De PSV'er met miljoenen volgers die naar het WK kan

Wie is Xavi Simons? De PSV'er met miljoenen volgers die naar het WK kan

29-10-2022 22:34 Laatste update: 19:52

Xavi Simons maakt sinds zijn komst naar PSV de nodige indruk in de Eredivisie en Europa. De negentienjarige creatieveling kwam over van de Europese grootmacht Paris Saint-Germain en laat zien dat hij klaar was om te vlammen op de Nederlandse voetbalvelden. Inmiddels maakt Simons zelfs kans om met het Nederlands elftal mee te gaan naar het WK. Ondanks zijn jonge leeftijd, kun je stellen dat de jeugdinternational van Oranje al een veelbewogen carrière kent. Hij is immens populair in heel Europa en heeft miljoenen volgers op social media, maar wie is Simons nou eigenlijk? VoetbalNieuws brengt het succes van de talentvolle dribbelaar voor je in kaart!

Xavi Simons, voluit Xavi Quentin Shay Simons, werd geboren op 21 april 2003 in Amsterdam als zoon van voormalig voetbalprof Regilio Simons en moeder Peggy Simons. Voetbal werd hem met de paplepel ingegoten door vader Regilio, die in zijn actieve carrière onder meer uitkwam voor Fortuna Sittard, NAC Breda, Willem II en ADO Den Haag. Xavi groeide op in Allicante, waar hij ook zijn eerste stapjes zette met een bal aan de voet. Samen met oudere broer Faustino was hij altijd met het heilige speeltuig in de weer. In 2006 besloot zijn vader hem in te schrijven bij CD Thader, waar de 'voetbaldroom' van de Surinaams-Nederlandse Xavi startte.

FC Barcelona

Twee jaar later maakte de talentvolle Simons de overstap naar La Masia, de jeugdopleiding van FC Barcelona. In Catalonië viel de technische rechtspoot al snel op door zijn blonde krulletjes en exceptionele kwaliteiten. Hij maakte veel indruk in de jeugdopleiding van Barcelona, eiste de aanvoerdersband op en groeide uit tot het 'Wonderkind van La Masia'.

Dat mediaverzoeken stroomden binnen bij Barcelona en familie Simons. Vader Regilio wilde Xavi zo veel mogelijk weghouden bij de media, zodat zijn zoon zich enkel hoefde te focussen op het voetbal. Toch ging familie Simons in op één mediaverzoek, die van Soufiane Touzani. De baltovenaar reisde in 2017 af naar Catalonië om kennis te maken met het vijftienjarige jeugdexponent van Barcelona.

Touzani en Simons spraken af op een Cruyff Court. De 'pannakoning' zorgde ervoor dat de talentvolle technicus zich snel op zijn gemak voelde door interviewvragen af te wisselen met zijn passie: voetbal. Xavi liet in het interview weten dat hij een hardwerkende speler is, die een voorliefde heeft voor het tiki-taka-voetbal.

Waar veel jonge voetballers een doelpunt maken boven het leveren van een assist verkiezen, was dit bij Simons juist omgekeerd. "Ik ben blij als ik scoor, maar ik voel me prettiger als ik een teamgenoot blij maak. Dat is ook beter voor het team", aldus de jonge Barça-ster.

De video van Touzani werd uiteindelijk een groot succes en bereikte meer dan vier miljoen streams op YouTube. Voorafgaand aan het interview had Simons zo’n acht ton aan volgers, na de viral groeide dit aantal in rap tempo. Je kunt dus wel stellen dat Touzani een groot aandeel heeft gehad in de wereldwijde bekendheid van de nieuwe PSV-aanwinst.

Paris Saint-Germain

Na ruim negen seizoenen in de jeugdopleiding van Barcelona gespeeld te hebben, verruilde de talentvolle middenvelder in de zomer van 2019 La Masia voor de jeugdopleiding van PSG. Simons begon in Parijs in de O19, maar mocht geleidelijk aan steeds vaker meetrainen met het vlaggenschip. Uiteindelijk stond hij dagelijks op het trainingsveld met wereldsterren als Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar, die de negentienjarige dribbelaar als zijn kleine broertje beschouwt.

Simons heeft ook een bijzondere band met eerstgenoemde, die hij evenals de Braziliaanse superster al kende uit zijn Barça-periode. "Ik zie hem een beetje als een vader. Hij is degene die vaak naar mij toekomt en vraagt of ik iets nodig heb of dingen moet weten. Het is ook echt een goede gozer buiten het veld. Een heel goed mens en dat is ook belangrijk", zei hij in gesprek met NOS over Messi.

Na twee jaar intensief trainen maakte Xavi op 10 februari 2021 zijn opwachting in de hoofdmacht van de Parijzenaren. In de Coupe de France-wedstrijd tegen SM Caen viel de jeugdinternational van Oranje twaalf minuten voor tijd in voor Julian Draxler. Twee maanden later maakte hij zijn eerste minuten in de Ligue 1. Begin februari verscheen de negentienjarige middenvelder voor de eerste keer aan de aftrap van een wedstrijd van Les Parisiens. PSG won deze wedstrijd tegen Stade Rennes met 1-0 dankzij een late goal van Mbappé.

Ondanks dat een echte doorbraak in Frankrijk uitbleef, heeft Simons wel enorm veel geleerd van de sterren bij PSG. Marco Verratti maakte in het bijzonder veel indruk op de rechtsbenige middenvelder. "Hij is niet normaal. Zo’n goede speler. Hoe hij om zich heen kijkt, hoe hij de bal controleert. Ik praat ook veel met hem daarover. Hij geeft mij veel aandacht", was Xavi maart jongstleden lovend over de Italiaanse middenvelder.

PSV

Simons vertrok dus met een rugzak vol ervaringen naar Eindhoven. De middenvelder annex aanvaller is een van de revelaties dit seizoen bij de Eindhovenaren. In zeventien wedstrijden, verdeeld over de Eredivisie, Europa League , Champions League-kwalificatie en de Johan Cruijff Schaal, scoorde het talent al tien keer en gaf hij vier assists. 

De spelverdeler wordt ook geroemd om zijn veelzijdigheid bij de Eindhovenaren. Trainer Ruud van Nistelrooy gebruikte de middenvelder dit seizoen al op linksbuiten, rechtsbuiten, in de spits en als aanvallende middenvelder, terwijl Simons zelf al eens heeft aangegeven ook op acht goed uit de voeten te kunnen. 

Oranje

De goede prestaties van Simons zijn ook bij de KNVB niet onopgemerkt gebleven. De technicus werd vorige interlandperiode nog opgeroepen voor Jong Oranje, waar hij ook zijn debuut mocht maken tegen de leeftijdsgenoten van België. Ook daar viel het talent niet door de mand en sindsdien blijft Simons indruk maken. Daardoor lonkt nu het WK in Qatar voor de negentienjarige dribbelaar. Bondscoach Louis van Gaal heeft Simons opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal en mag zodoende hopen op zijn debuut bij Oranje. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!