Nieuws

Wie is Dave Vos, de coach van Jong Ajax die aan Ajax 1 wordt gelinkt?

Wie is Dave Vos, de coach van Jong Ajax die aan Ajax 1 wordt gelinkt?

15 april - 18:35 Laatste update: 18:37
1

Dave Vos wordt gelinkt aan een mogelijke functie als assitent-trainer van Ajax. Wanneer John van 't Schip aan het einde van het seizoen vertrekt, moet de club een opvolger zien aan te stellen, maar een rechterhand heeft men al op het oog. Wie is deze jonge trainer eigenlijk, die al zijn sporen heeft verdiend in Amsterdam? VoetbalNieuws schetst een portret.

Wie is Dave Vos?

Dave Vos werd geboren op 24 april 1983 in Amstelveen en is momenteel dus 40 jaar oud. Als voetballer schopte hij het niet ver, waardoor hij in 2005/2006 al begon met zijn trainerscarrière, bij AZ. In 2008 maakte hij de stap naar de KNVB, waar hij jeugdtrainer werd en bezig was met het talentontwikkelingsprogramma. Terwijl hij bij de nationale bond actief was, ontdekte Ajax zijn kwaliteiten en legden de Amsterdammers hem vast.

Welke papieren heeft Dave Vos?

Zodoende was Vos al vanaf 2009 betrokken bij de jeugdopleiding van Ajax. Hij nam verschillende leeftijdscategorieën onder zijn hoede en wist met zowel Ajax Onder 17 als Ajax Onder 18 de Future Cup te winnen. In het seizoen 2020/2021 werd hij aangesteld als assistent-trainer van Mitchell van der Gaag bij Jong Ajax. Ondertussen voltooide Vos de Cursus Betaald Voetbal en de UEFA Pro-opleiding.

Vos was in totaal iets meer dan een jaar de assistent van Van der Gaag bij Jong Ajax. In november 2021 trok hij namelijk samen met Giovanni van Bronckhorst naar Rangers FC, om ook daar te fungeren als diens rechterhand. De twee Nederlandse coaches bereikten de finale van de Europa League, waarin uiteindelijk werd verloren van Eintracht Frankfurt. Een jaar later werd Van Bronckhorst ontslagen in Schotland en keerde Vos terug bij Ajax.

Dave Vos als trainer van Jong Ajax
Dave Vos als trainer van Jong Ajax.

In Amsterdam werd Vos deze keer hoofdtrainer van Jong Ajax. De Godenzonen zochten immers naar een nieuwe eindverantwoordelijke voor het beloftenelftal, omdat John Heitinga werd doorgeschoven naar het eerste elftal. Op 20 februari 2023 maakte Vos zijn debuut als hoofdtrainer, toen er thuis met 4-2 werd gewonnen van MVV Maastricht. Vos liet in die wedstrijd Mika Godts debuteren, die meteen goed was voor een goal.

Hoe doet Dave Vos het bij Jong Ajax?

In juni 2023 besloot de clubleiding dat Vos definitief mocht blijven als coach van Jong Ajax. In het huidige seizoen presteert de ploeg nog niet goed. Jong Ajax staat namelijk op de vijftiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Wat zijn de kwaliteiten van Dave Vos?

Zaakwaarnemer Guido Albers vertelde begin januari in de #DoneDeal-podcast van VoetbalPrimeur dat hij veel potentie ziet in Vos en denkt dat hij binnen afzienbare tijd klaar is om hoofdtrainer van Ajax te worden. "Hij heeft een bepaalde visie die hij probeert te vertalen naar de speelstijl van Jong Ajax. Dat zie je terug en dan krijg je herkenbaar voetbal. Dat hoor je ook van die spelers terug."

Albers denkt dan ook dat een stap naar Ajax 1 realistisch is voor Vos. "Op basis van zijn kwaliteiten zeker. Of hij het uiteindelijk wordt nadat hij eerst een andere Eredivisie-club traint en daar laat zien of hij echt zo goed is als wij denken en vanuit daar bij Ajax komt, of dat hij bij Ajax een kans krijgt… Dat is de vraag."

Clubwatcher Mike Verweij van De Telegraaf bracht halverwege april ander nieuws. Vos lijkt niet in beeld om hoofdtrainer, maar om assistent te worden. "Er wordt al heel druk gesmeed aan de technische staf, die heel erg complementair aan elkaar moet zijn", zei hij in de Kick-Off Podcast. "Niet als hoofdtrainer, dat vinden ze nog te vroeg. Maar iedereen die met hem heeft gewerkt, is behoorlijk onder de indruk. Hij zou de veldtrainer moeten worden onder een nieuw aan te stellen trainer."

In onderstande video blikt Dave Vos terug op het vorige seizoen met Jong Ajax.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!