Exclusive

Open sollicitatie richting Amsterdam, maar hoe presteerde Ajax onder Peter Bosz?

Open sollicitatie richting Amsterdam, maar hoe presteerde Ajax onder Peter Bosz?

01-05-2023 09:45 Laatste update: 06-05-2023 23:45
8

Peter Bosz erkende eerder al dat hij openstaat voor een nieuw dienstverband bij Ajax, maar hoe presteerden de Amsterdammers tijdens zijn eerste dienstverband eigenlijk? VoetbalNieuws zet de prestaties onder de trainer in het seizoen 2016/2017 op een rijtje. 

Eredivisie

In de competitie presteerde Ajax naar behoren, maar het was uiteindelijk niet genoeg voor de eerste plaats. Feyenoord werd met één punt meer kampioen met in totaal 82 punten. Ajax won van de 34 duels 25 keer. Zes keer werd er gelijkgespeeld en drie keer werd er verloren. Ondanks dat vaak wordt gezegd dat Bosz te risicovol en aanvallend speelt, kreeg Ajax dat seizoen van alle ploegen samen met PSV de minste goals tegen (23). De Amsterdammers scoorden 79 keer, zeven minder dan Feyenoord, maar meer dan de rest van de Eredivisie.

KNVB Beker

Het verhaal van Ajax in de beker onder Bosz duurt niet lang. In de eerste ronde wordt Willem II met 5-0 verslagen door doelpunten van onder meer Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Abdelhak Nouri. De volgende ronde werden de amateurs van Kozakken Boys met 1-6 opgerold, waarna een uitduel met SC Cambuur Leeuwarden op het programma staat. De Friezen winnen verrassend met 2-1 in eigen huis, waardoor het bekerseizoen al vroeg ten einde is voor Ajax.

Champions League

Door de tweede plaats in het seizoen 2015/2016 moest Ajax in het seizoen onder Bosz de voorronde van de Champions League in. Nadat FC PAOK Thessaloniki in de kwalificatie nog werd verslagen door een 1-1 gelijkspel in Amsterdam en een 1-2 overwinning in Griekenland, was FC Rostov in de play-offs te sterk voor de Amsterdammers. De Russen hielden Ajax in de Arena op 1-1, waarna er in Rusland met 4-1 gewonnen werd. Ajax was daardoor veroordeelt tot de Europa League.

Europa League

In de Europa League kende Ajax een zeer succesvol seizoen. De Amsterdammers belandde in de groepsfase met Panathinaikos, Standard Luik en Celta de Vigo. Ajax eindigde in die groep met veertien punten uit zes duels op de eerste plaats. Eerst werd de ploeg van Bosz gekoppeld aan Legia Warschau. Na een 0-0 gelijkspel in Polen maakte Ajax het in eigen huis af door met 1-0 te winnen. Daarna volgde de achtste finale tegen FC Kopenhagen. In de heen wedstrijd werd er voor het eerst verloren in de Europa League, met 2-1 welteverstaan. De Amsterdammers maakten het een week later in eigen huis goed door met 2-0 te winnen.

FC Schalke 04 is vervolgens de tegenstander in de kwartfinale van het tweede toernooi van de UEFA. In de Arena wordt er met 2-0 gewonnen van de Duitsers, maar in Gelsenkirchen weet Schalke er een verlenging uit te slepen. Daarin weet Schalke te scoren, maar Ajax doet dat ook twee keer, waardoor de halve finale een feit is. Olympique Lyon wordt in Amsterdam met maar liefst 4-1 verslagen, maar in Frankrijk wordt het tóch nog spannend. Uiteindelijk houdt Ajax Lyon op 3-1, waardoor de ploeg van Bosz doorstoot tot de finale.

In de finale is het Manchester United van José Mourinho en Daley Blind de tegenstander. Door goals van Paul Pogba en Henrikh Mkhitaryan gaat deze verloren, waardoor Ajax dat seizoen zonder prijzen eindigt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!