Interview

Bundesliga-kenner Cziommer waarschuwt Ajax: 'Hij is hét brein van Union Berlin'

Bundesliga-kenner Cziommer waarschuwt Ajax: 'Hij is hét brein van Union Berlin'

16-02-2023 18:00 Laatste update: 18:00
2

Yannick Sonnemans

Ajax speelt donderdagavond in de knock-out fase van de Europa League tegen Union Berlin. De Amsterdammers treffen een Nederlands getinte tegenstander die een geweldig seizoen doormaakt in de Duitse competitie. Wat kunnen we van het Duitse collectief verwachten dat momenteel te boek staat als dé Bundesliga-revelatie? VoetbalNieuws sprak met voormalig profvoetballer, zaakwaarnemer en Bundesliga-kenner Simon Cziommer.

Union Berlin: van 2. Bundesliga naar stabiele Bundesliga-motor

Union Berlin speelt sinds 2019 in de Bundesliga en is sinds dien elk seizoen een trede hoger geklommen. Momenteel staan Die Eisernen zelfs op een tweede plaats in de competitie, één punt achter Bayern München. Hoe zijn ze daar terecht gekomen? "Ze hebben vroegtijdig een trainer gehaald met een visie die bij de club past en werken nauwkeurig met de middelen die ze hebben. Ze doen eigenlijk nooit echt gekke dingen", begint Cziommer, die met het afketsen van de transfer van Isco van afgelopen winter een mooi voorbeeld aanstipt. "De berichtgeving over Isco verbaasde mij in eerste instantie dan ook. Ze kijken wel naar kwaliteit, maar wel naar haalbare kwaliteit. Ze gaan niet boven een bepaalde stand leven en dat hebben ze uiteindelijk dan ook niet gedaan.”

In de afgelopen zomerse en winterse transferperiode haalde Union echter wel wat spelers binnen: tien zelfs, waarvan Diogo Leite de enige huurspeler is. Toch werd er maar voor in totaal 24 miljoen euro geïnvesteerd, een relatief kleine smak met geld voor een hoog genoteerde Bundesliga-club. "Ze weten dat ze een kleine club zijn maar durven het geld wat ze verdienen te investeren", onderstreept de Duitser, die met de Paul Seguin een voorbeeld geeft. "Met Seguin hebben ze een transfervrije speler gehaald van Greuther Fürth. Dat is één van de spelers die ze voor het team hebben gehaald, die past precies in het concept. Ze willen alles in balans houden."

Ook het verschil in doelstellingen is een mooie illustratie van de wijze waarop Union momenteel in de wedstrijd zit. "Ze zeiden eerst: kijk, allemaal leuk. We hebben onze veertig punten dus we zijn veilig. Dat was doelstelling nummer één. Toen werden ze gevraagd naar de nieuwe doelstelling en toen zei de coach dat ze dat nog gaan bekijken. Ze weten waar ze staan en ze weten wie ze zijn", aldus Cziommer, die weet dat de club uit Berlijn het wel lastiger kan gaan krijgen. "Je gaat nu krijgen dat teams zich op hen in gaan stellen. Ze zijn nu de underdog, maar wanneer clubs rekening met ze gaan houden dan kunnen ze hun spel lastiger spelen."

Becker en Doekhi: Nederlanders die 'op potentie' zijn gescout

Met acht doelpunten en zeven assists is Sherlado Becker de meest waardevolle speler van Union. De Nederlandse spits is momenteel een revelatie in de Bundesliga, maar die potentiële status was een aantal jaar geleden in de Eredivisie nog niet van hem af te lezen. "Wat een prachtig verhaal is dat. In Nederland vroeg je je af van: is dit alleen maar snelheid of zit er nog meer in? Dat bedoel ik dus met het ontwikkelen en de potentie die zij in spelers zien", vervolgt Cziommer, die ziet dat de Nederlander een ontwikkeling heeft doorgemaakt. "Dat doelgerichte had hij in het begin nog niet, maar ze hebben wel herkend dat hij de kwaliteiten heeft om de ruimtes direct te bestrijden. Het is nog niet allemaal goud wat hij laat zien, maar het gaat steeds beter."

Naast Becker speelt met Danilho Doekhi sinds afgelopen zomer een tweede Nederlander in de Duitse hoofdstad. De mandekker heeft zich met zijn vier kopdoelpunten populair gemaakt. "Toen ze hem haalde wisten ze al dat hij problemen zou hebben met het verdedigende wat in Duitsland gevraagd wordt, maar ze hebben ook zijn potentie herkend", aldus de zaakwaarnemer, die na een weifelend begin ook een stijgende lijn ziet in het verdedigende spel van de verdediger. "Het gaat steeds beter. Hij duelleert niet zomaar meer, hij stapt steeds slimmer in en laat weinig ruimtes. In Nederland dacht hij door zijn snelheid soms van: laat maar, die haal ik nog in want ik ben toch snel. In Duitsland kan dat niet meer want dan ben je meteen gezien."


Doekhi (links) en de andere spelers van Union feliciteren Becker (rechts) na een doelpunt

De belangrijkste 'speler' van Union: Urs Fischer

De speler waarvoor Ajax nou echt moet oppassen tegen Union Berlin staat volgens Cziommers niet op het veld. Ook heeft hij geen voetbalkleren aan: Urs Fischer, de oefenmeester die al sinds 2018 aan het roer staat. "Hij is voor mij hét brein van Union. Ajax zal niet af gaan wijken van wat ze normaal doen en hij zal keihard gaan profiteren van de fouten die ze maken. Dit is écht een team dat op het veld staat, er is geen individu. Ze hebben niet de spelers met extra kwaliteit die het verschil kunnen maken, maar hij (Fischer, red.) is gewoon zo goed in het analyseren van de tegenstander om als gevolg daarvan zijn team daarop in te stellen."


Urs Fischer: de succescoach van Union Berlin

Wat voor wedstrijdbeeld gaan we donderdagavond zien in de Johan Cruijff Arena? "Heel simpel. Union is geen club die graag het spel wil maken. Ze gaan de ruimtes klein houden en Ajax laten voetballen. Ze willen Ajax in de trechter laten lopen en vanuit daar pijlsnel omschakelen", constateert Cziommer, die benieuwd is of de Amsterdammers zijn opgewassen tegen het 'mannenvoetbal' van Union. "Ze zijn fysiek ook ontzettend sterk. Ajax heeft natuurlijk Álvarez, maar Union heeft wel meer spelers die weten wat mannenvoetbal is. De vraag is of ze bestand zijn tegen het uithoudingsvermogen en het simpele, reactievoetbal van Union."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!