Nieuws

Dit is de laatste keer dat een Eredivisie-club kampioen werd zonder zelf te spelen

Dit is de laatste keer dat een Eredivisie-club kampioen werd zonder zelf te spelen

25 april - 12:36

PSV kan donderdagavond in de bus terug naar Eindhoven landskampioen worden. Daarvoor moet de ploeg van Peter Bosz zelf in Friesland afrekenen met sc Heerenveen en hopen dat Feyenoord niet verder komt dan een gelijkspel in Deventer tegen Go Ahead Eagles. VoetbalNieuws.nl neemt je mee naar het laatste Eredivisieseizoen waarin een club kampioen werd zonder zelf te spelen.

Deze club werd voor het laatst kampioen van Nederland zonder zelf in actie te komen

AZ is voorlopig de laatste club die landskampioen werd zonder zelf in actie te komen. Tijdens het seizoen 2008/09 was AZ vanaf speelronde drie ongeslagen en hadden de Alkmaarders op de 31ste speeldag genoeg aan een punt thuis tegen Vitesse. De ploeg van Louis van Gaal verloor echter met 1-2 en dus moesten de Alkmaarders het titelfeest nog even uitstellen. Mede door nederlagen in dezelfde speelronde van achtervolgers FC Twente en Ajax mocht AZ zich een dag later alsnog kampioen van Nederland noemen. FC Twente verloor met 1-0 bij Feyenoord en uittredend kampioen PSV walste met 6-2 over Ajax heen. Hierdoor kroonden de Alkmaarders zich voor de tweede keer in de clubgeschiedenis tot landskampioen.

Ajax pakte in 1998 onder Morten Olsen ook de landstitel zonder daarvoor zelf in actie te hoeven komen. Na een overtuigende overwinning op sc Heerenveen kregen de Amsterdammers hulp uit Rotterdam waar Sparta met 3-1 van PSV won. Daarvoor wist PSV in 1988 ook de landstitel te pakken zonder zelf in actie te komen.