Exclusive

Nederlandse trots en bizarre zegereeks: alles over Ajax-tegenstander Union Berlin

Nederlandse trots en bizarre zegereeks: alles over Ajax-tegenstander Union Berlin

16-02-2023 09:00 Laatste update: 09:00

Aankomende donderdag staat Ajax tegenover Union Berlin in de knock-out fase van de Europa League. Een nieuwe test voor de Amsterdammers, die nu al drie weken lang onder leiding staan van John Heitinga. Wat kan Ajax eigenlijk verwachten van de Bundesliga-revelatie? VoetbalNieuws vertelt je alles wat je moet weten over Union Berlin. 

Union Berlin

Trainer: Urs Fischer (56 jaar)
Stadion: Stadion An der Alten Försterei
Bijnaam: Die Eisernen (De IJzeren)
Klassering in de Bundesliga: 2

De Europese campagne

Union Berlin eindigde afgelopen seizoen als vijfde in de Bundesliga, wat recht gaf op directe plaatsing voor de Europa League. Daarin werd het in groep D geloot, waarin ook SC Braga, Malmö FF en Union Sint-Gilles van de partij waren. Van de zes wedstrijden die werden gespeeld wist de Duitse club er uiteindelijk vier te winnen en twee te verliezen, wat ze recht gaf op een tweede plaats, één punt achter de Belgische sprookjesploeg. Eén opvallend detail: alle zes de wedstrijden van Union eindigde in 1-0.

Het Bundesliga-seizoen

In de Bundesliga gaat het Union meer dan aardig voor de wind. Na twintig speelronden staat het op een tweede plaats met slechts één punt achterstand op koploper Bayern München en één punt voorsprong op Borussia Dortmund. In de eerste zeven wedstrijden van het seizoen bleven Die Eisernen knap ongeslagen met wedstrijden tegen onder andere RB Leipzig (2-1) en Bayern (1-1), waarna de eerste competitienederlaag werd geleden tegen Eintracht Frankfurt (2-0).

Na deze sterke start ging het wat op en af voor de ploeg van Fischer, die begin november toch wel een dieptepunt kregen te verwerken. Bayer Leverkusen – op dat moment verkerend in de onderste regionen van de Duitse competitie – gaf ze met 5-0 klop. Na dat moment ging het even bergafwaarts met de club uit Berlijn. Laagvlieger Augsburg werd op 2-2 gehouden en tegen het SC Freiburg van Mark Flekken ging het opnieuw pijnlijk mis: 4-1.

Na de WK- en winterstop ging Union weer verder met waar het aan het begin van het seizoen gebleven was: het winnen van wedstrijden. Alle zes de wedstrijden die in 2023 werden gespeeld werden gewonnen, met onder andere de knappe uitzege tegen RB Leipzig van afgelopen weekend (1-2).

Trainer en speelstijl

De grondlegger van het Berlijnse succes is Urs Fischer. De oefenmeester staat al sinds 2018 aan het roer bij de club uit de Duitse hoofdstad. Sinds de aanstelling van de Zwitser zit de club duidelijk in de lift. In 2019 werd afscheid genomen van de tweede Bundesliga, waarna Union zich in de daaropvolgende seizoenen heeft geprofileerd als een meer dan stabiele Bundesliga-club.

Fischer staat erom bekend dat hij de 5-3-2 formatie hanteert, waarin zijn ploeg vooral scherp is in de momenten waarop ze kunnen omschakelen. Volgens BILD-journalist en tevens Union Berlin-watcher Sebastian Karkos zit de ploeg verdedigend goed in elkaar en komen ze met hun gedisciplineerde countervoetbal makkelijk tot scoren. Daarnaast staat het elftal bekend om hun 'positieve agressiviteit' en hun dodelijke effectivieit uit dode spelsituaties: van alle clubs uit Europese topcompetities is Union de club die het meest scoort uit dode spelsituaties, vertelt de Duitse journalist in gesprek met Voetbalzone.

Blikvangers: Nederlandse trots en WK-uitblinkers

Wie als Nederlander aan Union Berin denkt, denkt meteen aan Sheraldo Becker en Danilho Doekhi. Becker is de meest waardevolle speler van de club uit Duitsland en wist dit seizoen alle competities bij elkaar acht keer tot scoren te komen. Zijn snelheid in combinatie met de mogelijkheid dat hij in één-tegen-één-situaties gaat komen met de centrale verdedigers van Ajax. Dat kan nog wel eens voor veel problemen gaan zorgen in Amsterdam, zeker gezien de prestaties op verdedigend gebied tegen RKC Waalwijk van afgelopen weekend.

Naast Becker is ook Doekhi een belangrijke pion in het elftal van Fischer. De verdediger die afgelopen zomer transfervrij de overstap maakte van Vitesse naar de Bundesliga begon weifelend, maar heeft zich met name de afgelopen weken flink op de kaart gezet in Duitsland. De mandekker staat zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje: hij scoorde al vier keer met het hoofd en is samen met Robin Knoche een veel scorende centrale verdediger waar de Amsterdammers beducht op moeten zijn.

Verder springt de naam Rani Khedira in het oog. De broer van ex-topspeler Sami Khedira is de motor en spelverdeler van Die Eisernen en heeft sinds afgelopen winter een nieuwe teamgenoot naast zich in het veld: Aissa Laïdouni. De defensieve middenvelder speelde met Tunesië op het WK en maakte met zijn harde, faire ingrepen een sterke indruk in de Afrikaanse ploeg en staat de laatste weken in de basiself van Fischer.

Naast Laïdouni haalde Union Berlin nog een WK-smaakmaker naar An der alten Försterei. Josip Juranovic – halve finalist met Kroatië op het mondiale eindtoernooi – werd overgenomen van Celtic. De rechtsback maakte indruk aan de rechterflank van de Kroaten en heeft ook bij Union inmiddels zijn plekje gevonden. Juranovic is een speler die Owen Wijndal veel tegen zal gaan komen. 


Doekhi (meest linkse) en Becker (meest rechtse) vieren een doelpunt met Union Berlin

Laatste Nederlandse onderonsjes

Ajax is niet de eerste club die het recentelijk opneemt tegen Union Berlin. Afgelopen seizoen waren de Duitsers de tegenstander van Feyenoord in de groepsfase van de Conference League. De Rotterdammers wonnen weliswaar twee keer van de Bundesliga-club, maar niet zonder slag of stoot. Het werd 3-1 en 1-2 voor de Stadionclub, die te maken kregen met doelpuntenweerstand van Taiwo Awoniyi (momenteel spelend voor Nottingham Forest) en Khedia. Vooral in de uitwedstrijd had Feyenoord het lastig, maar in de stromende regen werd het geholpen door de blunderende doelman van de Duitsers.

Laatste opstelling van Union Berlin
Ronnow; Juranovic, Doekhi, Knoche, Leite, Giesselmann; Laïdouni, Khedira, Haberer; Becker en Behrens.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!