Benfica scoort zeven keer tegen negen man: coronagolf bij tegenstander

28-11-2021 10:22 Laatste update: 10:28

De wedstrijd tussen Belenenses en Benfica is zaterdag voortijdig gestaakt bij een tussenstand van 0-7. De door corona geteisterde thuisploeg kon slechts negen man op de been brengen voor de aftrap (waaronder één keeper als veldspeler) en had na rust slechts zes spelers over. Dit leidde tot een voortijdige beëindiging van de wedstrijd.

Er heerst een ware coronagolf bij Belenenses. Liefst dertien spelers zijn besmet met het virus, net als trainer Filipe Cândido. Daarnaast was verdediger Thibang Phete geschorst. De Portugese club kon daardoor maar negen man op de been brengen. Een verzoek tot uitstel heeft de Portugese bond nooit ontvangen, schrijft de Portugese krant A Bola.

Voorzitter Rui Pedro Soares zou alleen telefonisch contact hebben gehad met de Portugese competitieleiders. De regels schrijven echter voor dat een verzoek tot annulering van een wedstrijd schriftelijk bij de voetbalbond moet worden gedaan. Zij claimen dat dat niet gebeurd is. Daardoor vond het duel gewoon doorgang en ontstonden er bizarre taferelen op het veld.

Het duel kende een rampzalig begin, want Belenenses maakte een eigen goal na slechts 24 seconden. Bij rust stokte de teller van Benfica op zeven doelpunten. Door blessures bij de thuisploeg stonden er aan het begin van de tweede helft nog maar zes spelers op het veld. De regels schrijven voor dat zeven spelers het minimale aantal is om een wedstrijd te spelen, anders wordt een duel gestaakt. Dit deed arbiter Manuel Mota na drie minuten in de tweede helft, toen Belenenses door een blessure met zes man kwam te staan.

Diverse spelers van Belenenses hebben zich op social media uitgesproken over de beslissing om de wedstrijd doorgang te laten vinden. Met metaforen geven de spelers aan dat het voetbal 'vandaag zijn kleur verloren heeft'. A Bola heeft het tot slot over een 'triest dag voor het voetbal'. Dankzij de 'gratis zege' van Benfica is de koppositie ingenomen. Sporting Portugal en FC Porto volgen beiden op twee punten, met een wedstrijd minder gespeeld.