AZ moet genoegen nemen met punt tegen NEC, bezoekers ontsnappen aan nederlaag

01-09-2022 21:53 Laatste update: 21:58

AZ is er donderdagavond in eigen huis niet in geslaagd een overwinning te boeken tegen NEC Nijmegen. De Alkmaarders waren voornamelijk in de tweede helft sterker, maar lijden voor het eerst dit seizoen puntenverlies. Het werd 1-1 in het AFAS Stadion.

AZ begon het duel als één van de drie clubs die tot nu toe foutloos bleven in de Eredivisie. Ondanks de foutloze start waren de Alkmaarders in eigen huis niet overtuigend tegen NEC. Na een kwartier spelen ontstond de eerste grote kans van de thuisploeg. Myron van Brederode rondde een fraaie individuele actie af met een schot, maar zijn inzet vloog over. Enkele minuten later vuurde Tijani Reijnders op doel, maar Jasper Cillessen had een antwoord op de inzet.

NEC kwam na de eerste twintig minuten iets beter in het duel en meldde zich mondjesmaat voor het doel van de Alkmaarders. Beide ploegen zochten de kleedkamers op met een ruststand van 0-0, na een enigszins saaie eerste helft.

In het tweede bedrijf waren het verrassend genoeg de Nijmegenaren die het eerst toesloegen. Iván Márquez wist fraai binnen te koppen uit een hoekschop. De inzet van de Spanjaard belandde in de kruising. AZ wist echter razendsnel te reageren door toedoen van Jens Odgaard. De spits haalde van afstand verwoestend uit en verraste Cillessen, die mistastte.

Na de gelijkmaker was AZ overduidelijk de sterkere ploeg, maar het overwicht leidde niet tot een tweede treffer, mede door enkele goede optredens van Cillessen. In de blessuretijd wist de NEC-verdediging nog een bal van de lijn te halen, waarmee Yusuf Barasi een gouden kans liet liggen. Door het gelijke spel blijft AZ op de vierde plek steken en moet het PSV, Ajax en Feyenoord voor zich dulden. NEC houdt knap een punt over en is op de achtste plek terug te vinden met vijf punten uit vier duels.