Nieuws

Wie is Alan Minda, de Ecuadoraanse aanvaller die op de radar van Ajax staat?

Wie is Alan Minda, de Ecuadoraanse aanvaller die op de radar van Ajax staat?

16 april - 20:45

Ajax zou een van de clubs zijn die de ogen heeft laten op Alan Minda, aanvaller van Cercle Brugge. Maar wie is Minda precies en wat maakt het zo speciaal? VoetbalNieuws stelt Minda aan je voor!

Alan Steve Minda García, geboren op 14 mei 2003 in Esmeraldas, Ecuador, is een dynamische profvoetballer die bekend staat om zijn snelheid en vaardigheid op de vleugels. Sinds 2023 is hij actief voor Cercle Brugge in België en het nationale team van Ecuador.

Minda begon zijn voetbalcarrière bij de jeugdopleiding van Independiente del Valle, nadat hij in 2016 overkwam van El Nacional. Zijn debuut in het professionele voetbal maakte hij in 2020 bij Independiente Juniors in de Ecuadoriaanse Serie B. Op 22 mei 2021 maakte hij zijn debuut in het hoofdelftal tijdens een wedstrijd in de Serie A tegen Guayaquil City, waar hij als invaller binnen de lijnen kwam en hielp de wedstrijd met 3-0 te winnen. Zijn eerste professionele doelpunt scoorde Minda op 1 augustus 2021 tegen Macará, waarbij hij het derde doelpunt voor zijn team maakte in een 4-0 overwinning. Zijn opmars werd echter tijdelijk gestuit door een ernstige knieblessure in december 2021, waardoor hij een groot deel van het seizoen 2022 miste.

Opmerkelijk was zijn debuut in de Copa Libertadores op 18 april 2023, waar hij meteen scoorde tegen Liverpool Montevideo. Dit doelpunt maakte hem de snelste invaller die scoorde voor Independiente del Valle in de geschiedenis van het toernooi. Zijn prestaties trokken de aandacht in Europa en op 12 juli 2023 tekende hij een vijfjarig contract bij Cercle Brugge, voor een transfersom van ongeveer twee miljoen euro. In 32 wedstrijden wist Minda al acht keer het net te vinden en zeven assists te leveren.

Interlandacarrière Minda

Internationaal heeft Minda zich ook bewezen. Hij debuteerde in november 2022 voor het Ecuadoriaanse nationale onder-20 team in vriendschappelijke wedstrijden tegen Colombia. Hij was deel van het team tijdens het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20 in 2023 en het FIFA U-20 Wereldkampioenschap later dat jaar. Op 22 maart 2024 maakte hij zijn debuut voor het seniorenteam van Ecuador in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Guatemala.

'Minda op radar van Ajax'

Via El Futbolero Ecuador wordt Minda in verband gebracht met Ajax. De aanvaller zou daarnaast ook nog eens kunnen genieten van de interesse van AC Milan, VfB Stuttgart en Fulham. Eerder werd de aanvaller ook al eens gelinkt aan Lazio en Napoli.

Transferwaarde Minda

Met nog een contract tot medio 2028, wordt de marktwaarde van Minda op vier miljoen euro geschat. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!