Nieuws

BNR weet meer over Van Praag: 'Bezat al Ajax-aandelen tijdens periode bij de KNVB'

BNR weet meer over Van Praag: 'Bezat al Ajax-aandelen tijdens periode bij de KNVB'

15 april - 17:57 Laatste update: 18:05

Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, blijkt tijdens zijn tijd als bondsvoorzitter van de KNVB al aandelen van Ajax te hebben bezeten. Dit wordt gemeld door BNR en is in strijd met de regels van de voetbalbond. 

Documenten in handen van BNR-sportverslaggever Jaap de Groot onthullen dat Van Praag de aandelen al had toen hij de rol van bondsvoorzitter op zich nam. Het KNVB-reglement verbiedt een bondsbestuurder om financiële belangen te hebben in een organisatie die de belangen van de KNVB kan schaden. Deze informatie komt kort na de onthulling dat Van Praag verzuimd heeft zijn bezit van Ajax-aandelen te melden bij de Autoriteit Financiële Markten, kortweg AFM. Opvallend is ook dat hij kort geleden Alex Kroes schorste, omdat de directeur met voorkennis zou hebben gehandeld. Dit riep veel vragen op over de dubbele standaarden binnen de voetbalwereld.

De KNVB heeft aangegeven onderzoek te doen naar het aandelenbezit van Kroes ten tijde van zijn periode bij Go Ahead Eagles, wat samenvalt met de tijd dat Van Praag bondsvoorzitter was. De regels voor bondsbestuurders vermelden duidelijk dat financiële belangen in dergelijke organisaties niet zijn toegestaan, wat bevestigd wordt door documenten met Van Praags handtekening van 8 november 2018.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!